Tűz Újvárosban


1912. szeptember 21-én Győr-Újvárosban kigyulladt a Kossuth Lajos utca 95. sz. ház tetőszerkezete.

A Dunántúli Hírlap 1912. 09. 24-i száma így írt az eseményről:

„Nagy tűz Újvárosban.

Vasárnapra virradó éjjel hatalmas tűz lángja világította be az éjszakát. Újvárosban a Kossuth utca és Széles utca sarkán levő ház tetőzete gyuladt ki s a keletkesett szél erősen fújta a sziporkákat a környező épületekre. A tűzoltók Erdély Ernő parancsnok vezetése alatt szénsavas fecskendővel, szerkocsival, majd pedig mozdonyfecskendővel vonultak ki s néhány másodperc alatt megzállták a tetőket s előbb két sugárral a tovaterjedésnek szabtak határt, másik két sugárral az oltást végezték megfeszített munkávál s oly szép sikerrel, hogy az égő s nagy mennyiségű takarmánnyal megrakott padlás egy részét meg is mentették.

A Kossut Lajos utca 95. sz. ház a tűz másnapján. (forrás: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
leltári szám/regisztrációs szám: XJM.F.5707 )

Előrelátásból a környék ősszes tetőzeteit is védték az esetleges röptűztől, azonban a szomszédság nem gyulladt meg. A tűz valószínüleg úgy keletkezett, hogy Szalay György, Sokorai András hentes kocsisa a padláson járt s ott gondatlanságból esetleg eldobott gyújtóval a takarmányt meggyújtotta. A tűz rohamosan terjedt tova s csak a gyorsan megárkezett tűzoltóknak köszönhető, hogy nagyobb kár nem történt. Az istállóba esett sziporkáktól Szalay György nőtlen, 39 éves kispáli születésű kocsis szenvedett hátán és két karján erősebb égési sebeket, melyek azonban 3 héten belül a kórház értesítése szerint meggyógyulnak. Az épület a tatai takarékpénztáré, s tűzkár ellen biatosítva volt.”

Az alábbi képeken a Kossuth Lajos utca 95. sz. ház 1960 körül. Ebben az időben Szakáll Jenő volt a ház tulajdonosa.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

8 + tizenhét =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját