Óriásdaru az Olajgyárban


1983. december 28-án óriásdaruval emelték be a Győri Növényolajgyár második héjtüzelő kazánját.

Az 1970-es és az 1980-as években az étolaj-gyártás során keletkezett mellékterméket, a napraforgó héjat gazdaságosan tudák felhasználni az energiatermelés során a Győri Növényolajgyárban. 1982-ben döntöttek arró, hogy az égető kapacitásukat duplájára növelik. A több mint 30 millió forint értékű beruházást a GyAÉV kivitelezte.

Az 1982-ben elkezdődött beruházás 1983. december 28-án látványos munkához érkezett.

A Kisalföld 1983. 12. 29-i számából:

„Beemelték az óriás kazánt

Látványos munkához érkezett a győri Növényolajgyár energiatakarékos beruházása a kazánépítés.

Több mint 30 millió forint értékben a Győr megyei Állami Építőipari Vállalat generál kivitelezésében készül a napraforgó héj tüzelésére alkalmas kazán. Tegnap négyórás,
nagy figyelmet igénylő munkával hazánk legnagyobb gördülő vasúti daruja emelte a helyére a közel harminctonnás vasszerkezetet. A tervek szerint jövő év közepére termel gőzt a korszerű berendezés.

A munkát a MD 1253 pályaszámú KIROW EDK 1000/2 vasúti daru végezte el, melyről 17 képből álló fotósorozat készült.

Az MD 1253 pályaszámú KIROW EDK 1000/2 vasúti daru megérkezik a Bercsényi ligeti iparvágányra.
Az OTI előtt
A Híd utca

Képgaléria a kazán beemeléséről

A fényképeket Pirityné Eszter bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tíz − három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját