Marton Béla áruháza Újvárosban


Marton Béla 1901-ben nyitotta meg áruházát Újvárosban, a Kossuth Lajos utca 60. sz. alatt.

Újváros legjelentősebb áruháza volt Marton Béla üzlete a Kispiac mellett. A fehérneműtől a kalapokig mindent lehetett kapni.

Az áruválaszték bővítésére 1903 szeptemberében saját kötőműhelyt létesített. „Marton Béla előnyösen ismert győrújvárosi rőfös és rövid áru nagykereskedését mechanikai kötőmühellyel bővítette ki melyben férfi női és gyermek harisnyákat, kesztyűket, sweathereket, érmelegitőket rendkívül olcsó árakon készít, mely üzleti reformra olvasóink figyelmét is felhívjuk.” (Győri Napló, 1903. 09. 13.)

Marton Béla áruháza 1905 körül. (forrás: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
leltári szám/regisztrációs szám: XJM.F.3652)

1907-ben és 1925-ben csődeljárás indult ellene, amikből még kilábalt, de 1929-ben törölték a cégét.

Az 1950-es években Ipari szakbolt működött a ház földszintjén.

A Kossuth Lajos utca 60. sz. épület az 1950-es években.
Iparcikk bolt az 1960-as évek vége felé (Fotó: Holly Tibor)
Az 1980-as években.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

kettő × 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját