Kovácsműhely a Bercsényi ligetben


Landy János kovácsmester műhelye a Bercsényi liget 35. szám alatt 1936-ban.

Az egykori Fehér ló szálloda (Kossuth Lajos utca 30.) udvarában a Bercsényi liget felől volt Landy János kovácsmester műhelye.

A kovácsműhely előtti rész, szemben a Burcsellás köz sarok (Kép: fortepan_203244 / Tóth Árpád)
A műhely előtti rész a Sóház köznél. (Kép: fortepan_203170 / Tóth Árpád)

„A Fehér ló egyike a város legtipikusabb és legrégibb épületeinek. Valamikor teljesen szálloda volt, azaz tényleg vendégek számára volt berendezve. Ma nagyobbrészt magánlakosok vannak benne.” (Győri Újság, 1911. 11. 05.)

Kossuth Lajos u. 30., az egykori Fehér ló szálloda 1950 körül.

Landy János 1938-ban elhunyt. A műhelyt Pete László kovácsmester vitte tovább.

Az egykori Fehér ló szálloda épületében volt a Nagy testvérek mészárszéke is.

A Kossuth Lajos utca 30. sz. ház udvara. A lovaskocsi oldalán levő tábla felirata: „Nagy testvérek, Mészáros és hentes Győr” (Kép: fortepan_203175 / Tóth Árpád)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

4 × 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját