A Bercsényi Miklós közlekedési szakközépiskola és gimnázium


1956. szeptember 28-án avatták fel Győrött, a 16 tantermes Bercsényi Miklós Általános Iskolát és Gimnáziumot.

A Cserhalmy József (GYŐRITERV) tervei alapján  épült iskolaépület az  Újvárost és Szigetet 1906-ig elválasztó Rábca folyó egykori medrében található, a mai Bercsényi ligetben.

 „Felavatták Győr legszebb iskoláját” – címmel jelent meg cikk az átadásról a Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1956. szeptember 29-i számában.

„Nagy ünnepet ült tegnap délután Győr városa. Felavatták Győr büszkeségét: a Bercsényi ligetben épült tizenhat tantermes általános iskolát és gimnáziumot. Az idegen el sem tévedhetett volna, ha az iskolát keresi. Nagy tömeg állt az épület előtt az ünnepségre várva és a lépcsőkön két oldalt az iskola tanulói. Szemet, szívet gyönyörködtető látvány belépni az új iskola kapuján, a tudás szép új szentélyébe. A hatalmas tornaterem zsúfolásig telt az ünneplő közönséggel. Már ott áll az énekkar a dobogón. Vidáman, szépen szárnyal a dal, köszönti a nagy napot és a résztvevőket. Szabados László, az új iskola igazgatója lép színpadra. Rövid megnyitójában hangsúlyozza, hogy szívből boldog a pedagógus, aki itt taníthat és a diák, aki itt tanulhat. Köszöni az új iskolát mindazoknak, akiknek része volt a felépítésében, majd átadja a szót Karl Gézának, a Megyei Tanács oktatási osztályvezetőjének. Ünnepi beszédében Karl Géza megemlékezett az iskola építésének kezdetéről és nagyszerű befejezésének történetéről. Karl Géza ünnepi beszéde végén átadta az iskolát rendeltetésének. A Városi Tanács oktatási osztályának nevében Fügh Rezső osztályvezető vette át az iskolát és megemlékezett annak építőiről. Az átadás után Gárdonyi Géza, az iskola tanára lépett dobogóra. megemlékezett az iskola helyének: a Bercsényi ligetnek névadó hőséről és egyben bejelentette, hogy az új iskola gróf Bercsényi Miklós nevét viseli, majd leleplezte a névadó képét, amelyet Bakó Lajos, az iskola rajztanára készített.”

Bakó Lajos Bercsényi rajza (kép: Orbánné Horváth Márta – Győri emlékhelyek és köztéri alkotások, 2006)

 

Az új iskola (kép: Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1956. szeptember 29.)

 

A Bercsényi Miklós iskola a Cinka Panna u. 2. sz. alatt ’50-es évek (Fotó: Komondi Miklós gyűjteményéből)

 

A Bercsényi iskola 1968-ban (Fotó: Holly Tibor)

A fotó hátlapja

„1969-ig három iskolatípus: általános, szakközépiskola és gimnázium párhuzamosan működött. 1968-ban megkezdődött a közlekedési szakközépiskolai képzés vasútforgalmi, vasútgépész, autóforgalmi, gépjármű-technikai szerelő szakokon. Az iskola nevébe ekkor került a közlekedési szakközépiskola elnevezés. Az 1968/69-es tanévtől megszűnt a Bercsényiben az általános iskolások és gimnazisták oktatása, szakközépiskolaként működtünk tovább. 1973-tól ismét jelentős változás következett be életünkben. Megkezdte működését a testnevelés tagozatos gimnázium, amely osztályokból kerültek ki a magyar sportélet olyan kiválóságai, mint Borkai Zsolt, Csollány Szilveszter, Ábrahám Attila, Czigány Kinga olimpikonok. Az utóbbi 5 olimpián 16 volt tanulónk képviselte hazánk színeit, ebből 4 bajnoki cím birtokosa lett. A minőségi munkához a tárgyi feltételek sem hiányozhattak. A ’70-es években tornacsarnok, futófolyosó, kajak-kenu tanmedence, tanműhely, ’84-ben új oktatási szárny, ’95-ben elektrotechnikai laboratórium került átadásra.” forrás

A ’80-as években a Vasútforgalmi szak egy vasúti személykocsit kapott, melyet az iskola mellett állítottak ki és tanteremként is használták. A ’90-es évek elejéig volt itt a kocsi, melynek további sorsáról nem sikerült adatot szereznem.

Vasúti személykocsi mint tanterem, ’80-as évek.

 

A Bercsényi iskola a liget felől. Jobb oldalt a vasúti személykocsi, kb. 1989

 

Az iskola a ’80-as évek vége felé

 

Bercsényi Miklós közlekedési szakközépiskola és gimnázium, Cinka Panna u. 2. kb. 1991. (Fotó: Nagy István)

 

Az iskolában elhelyezett emléktábla az építésről (Kép: H. G.)

Az iskola a Modern Győr oldalán ITT

 

 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

  • Reményi Róbert
    2018-09-29 at 09:52

    1962-63 – as tanévben indult meg a géplakatos képzés, ekkor egészült ki az Általános iskola és Gimnázium, Szakközépiskola névvel!

Szólj hozzá!

kettő + 11 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját