A Sziget ABC


1976. március 18-án nyílt meg Győr – Szigetben, a Stromfeld Aurél utca és a Szarvas utca sarkán a Sziget ABC-áruház.

1971-ben már felmerült egy korszerű ABC-áruház építése a városrészben.

A Kisalföld napilap 1971. február 27-i száma így írt.

„Sziget városrész Győr egyik legrégibb települése. A város V. kerülete, ahol a népszámlálás adatai szerint 547 lakóépületben 6513 lakos él, a város lakosságának 7,5 százaléka. A kereskedelmi forgalomnak viszont csak 1,4 százaléka bonyolódik le szigetben. Ennek oka: a belvárosi boltok nagyobb választékot kínálnak, Szigetben ruházati boltok nincsenek.

Győr-Sziget 23 kereskedelmi és vendéglátóipari egységének forgalma tavaly 39,9 millió forint volt. A városrészben a boltok száma megfelelő. Állapotuk azonban sok kívánnivalót hagy maga után, mert a boltok többsége kicsi, korszerűtlen. Különösen a Temető utca 11., a Korányi Frigyes tér 6. és a Szarvas utca 30. szám alatti bolt. 

A tervek szerint a Szarvas utca környékén a Győr – Sopron megyei Élelmiszer-kiskereskedelmi Vállalat egy 400 – 500 négyzetméter nagyságú ABC-áruházat létesít, ugyanakkor megszűnik a már említett 3 korszerűtlen kis bolt.”

A teljes cikk itt olvasható:

Kisalföld, 1971. 02. 27.

A Győr – Sopron megyei Élelmiszer-kiskereskedelmi Vállalat építtette az új ABC áruházat. A több mint 400 négyzetméteres alapterületű önkiszolgáló üzlet a berendezéssel együtt 4 millió forintba került. Az ABC áruház nyitókészlete 1 millió forint értékű volt s havi másfél millió forint bevételre számítottak. Az áruház megnyitásával egyidejűleg 5 elavult, korszerűtlen kis üzletet zártak be a környéken.

A Stromfeld u. – Szarvas u. sarok, balra a „Sziget ABC” 1985
Légi felvétel a Sziget ABC környékéről a ’90-es évek végén (Fotó: Szabó Béla)
Címkék: , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

kettő × egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját