A Cziráky-emlékmű


A Rába és a Mosoni-Duna összefolyásánál kialakult földnyelven áll egy monumentális vasbeton emlékmű.

Gróf Cziráky Béla (1852-1911) főudvarnagy és a Rábaszabályozó Társulat elnöke volt, aki kormánybiztosként 1896-tól haláláig irányította a Rába szabályozását.

A Rábaszabályozó társulat elhalt elnökének: gróf Cziráky Bélának emlékét megörökítendő, a Rábának a Dunába való betorkolásánál képződő földnyúlványon egy 25 méter magas obeliszk emelését határozta el, melyen az érdemekben gazdag elnök mellszobra lesz a talapzaton elhelyezve. Az emlékmű szobrászati részének elkészítésével a társulat választmánya városunk szülöttét Horváth Adorján szobrászművészt bízta meg 1912-ben.

„1913. október 4-én a Cziráky-parkban emelt obeliszk leleplezésére nagy ünnepséget rendezett a Rábaszabályozó- Társulat.  A huszonnégy méter magas, karcsú obeliszk itt fehérük már a félsziget sarkán. Közvetlen előtte egymásba ömlik a szőke Duna és a zöldszinfű Rába. Az emlékoszlop márványa pedig rezignáltan hirdeti, hogy ezt a győri Eifeltornyot a Rábaszabályozó-Társulat állíttatta kegyeletes megemlékezéssel az ő halhatatlan elnökének, gróf Cziráky Béla főudvarnagynak.” (Dunántúli Hírlap, 1913. 10. 05.)

Az emlékmű avatása hibás képaláírással az Érdekes Újság 1913. 10. 19-i számából

A vasbeton obeliszk tervezője Zielinszky Szilárd (1860-1924), kivitelezője Melocco Péter volt. Az obeliszk közepén elhelyezkedő másfél méteres átmérőjű bronz mellkép/dombormű és az alatta félkörben elhelyezkedő babérkoszorú elkészítésére pedig Horváth Adorján (1874-1943) győri szobrászt kérték fel.

Az ovális bronz dombormű (fotónegatívról szkennelve)

Az obeliszk bővebb története ITT OLVASHATÓ

Felhasznált irodalom: Orbánné dr. Horváth Mária: Emlékművek, emléktáblák győri kislexikona, Győr Városi Könyvtár, Győr 2001.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Fekete Zoltánné sz., Váradi Gertrud
    2023-10-05 at 14:58

    Sajnos a Dunántúli Hírlap 1913.10.05-i számában, ahol az obeliszk felavatásáról tudósítanak, van egy kis tévedés : a Duna nem szőke, hanem zöld és a Rába nem fűszínű, hanem szőke! Egyébként az esemény jelentős volt városunk életében.

Szólj hozzá!

egy + 17 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját