A tizenegyes vadászok emlékműve


1933. június 5-én avatták fel a tizenegyes vadászok emlékművét Győr-Révfaluban, a Kálóczy téren.

A császári és királyi 11. magyar tábori vadászzászlóalj 1813 óta állt fenn. Kezdetben több nemzetiségű volt, majd 1882-től csak magyar katonák szolgáltak a zászlóaljban.

Az emlékművet, mely a 11-es vadászzászlóaljnak a nagy háborúban való részvételét hivatott dicsőíteni, Weichinger Károly műépítész tervei nyomán Réthy Gyula kőfaragómester készítette.

Az emlékmű talapzatán körben olvasható a zászlóalj 1914. augusztus 13-tól 1917. október 25-éig tartó harci színtereinek neve: POTOCZEK – DEBINA – IWANGOROD – JANGROD – GORLICE SEMPIECHOW – STR. KORCZYN – KÁRPÁTOK – TERSZAKOW – HORUCZKO – DITKOWCE – ASIAGO – NOVALEDO – MONTESAN MICHELE – NOVA VAS – LOKVICA – OVÉJA DRAGA – MOWIE FORTIN – PAPADOPOLI – PIAVEDELTA.

A tizenegyes vadászok emlékműve (Képeslap)

A Dunántúli Hírlap, 1933. június 11-i száma így írt az ünnepségről:

” A tizenegyes vadászok

pünkösdhétfői emlékünnepe

Sokáig emlékezetes marad városunk pünkösdhétfői ünnepe. A tizenegyes vadászok a ragyogó, napsütéses napon tartották emlékünnepüket. Mindenütt nemzetiszínű lobogó, díszsisakos rendőrök fogadták a város közönségét és a felavatásra érkező nagyszámú vendégsereget, József királyi herceggel az élén.

Hétfőn érkezett meg szárnysegédje kíséretében József királyi herceg, akiket a város részéről Erdélyi Iván városi tanácsos, Török Károly rendőrfőtanácsos és a 11-es vadászok küldöttsége fogadott.

Az esemény meghívója (Papp László köszönjük a képeket)

Az emlékművet Weichinger Károly műépítész tervei nyomán Réthy Gyula kőfaragómester készítette. A szépen parkírozott Kálóczy-téren büszkén emelkedik a monumentális alkotás a mosolygó égnek. Négy sarkán egy-egy örökmécses áll, a talapzatot pedig a hősi fegyvertettek véres dicső színnelyei díszítik.

A Rákócziánum díszruuás leventéi között vonultak fel az előkelőségek, a polgári és katonai hatóságok képviselői, a társadalmi egyletek küldöttei, azután az iskolákk, a 11 -es hozzátartozók, az osztrákok küldöttsége, stb.

Koszorúzás

Háromnegyed 12-kor kezdődött meg az impozáns ünnepély. A Hiszekegy eléneklése után Mocsáry Jenő ny. ezredes, a zászlóalj utolsó parancsnoka felkérésére kezdette meg József kír. herceg avató beszédét. A mélyszépségű, nagy hatást keltő ünnepi beszéd után József kir. herceg maga helyezte el koszorúját, Magyarország feltámadását hírdetve.

Szauter Ferenc dr. polgármester a város, Skultéty Miklós alispán pedig a vármegye koszorúját tette le az emlékműre. Utánuk következtek a sok egyesületek kiküldötteinek stb koszorúi. A magasztos ünnepélyt 200 terítékes ebéd követte a Royalban. A résztvevő előkelőségek közül elsőnek Schönner Odiló emelkedett szólásra, aki a kormányzóra, Mocsáry Jenő pedlig József kir. hercegre mondott felköszöntőt. József kir. herceg magsszárnyalású beszédben válaszolt. Majd Hász István dr. a feltámadás reményét hirdette. Báró Handel-Mazzetti tábornok, mint a zászlóalj volt parancsnoka, Trianon átkáról szólt könnyes szemekkel. A dicső emlékmű kitünően sikerült felavató ünnepélye ezzel zárult le.”

Az emlékmű avatásán résztvevők egy része
A tizenegyes emlékmű a ’40-es években (A fotó Hargitai Beáta tulajdona)

Felhasznált irodalom:

Orbánné dr. Horváth Márta – Győri emlékhelyek és köztéri alkotások, 2006.

Címkék:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

3 hozzászólás

 • AffiliateLabz
  2020-02-15 at 20:42

  Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

 • Elden Balzarine
  2020-03-10 at 13:36

  I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 • Carry Lemmert
  2020-08-23 at 12:11

  whoah this blog is fantastic i like studying your articles. Keep up the good work! You understand, many individuals are hunting around for this info, you could aid them greatly.

Szólj hozzá!

kettő × 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját