Ócskapiac a Kálvária utcában


1963. április 30-ig a Kálvária utca adott otthont az ócskapiacnak.

„A ma csak bolhapiacnak nevezett használt áruk piaca a múlt század eleje óta nagy változáson ment át. Az egyesek által megunt és már értéktelennek tartott használati cikkeket, értékét vesztett emlékeket keresik itt a gyűjtők vagy csak olyan emberek, akik nosztalgiából egy kis múltat akarnak hazavinni, hogy aztán pár év, hónap múlva egy lomtalanítást követően újra a bolhapiacon találkozhassunk e szerzeményekkel.

A vásároknak, piacoknak e legszegényebb részét, az ószeres piacot (más néven zsibvásárt, ócskapiacot vagy rongyos közt), a múlt század elején a piaci hierarchia aljára helyezte el a társadalom.

A háború alatt, után, a válság idején nehezen lehetett olyan rossz állapotú használt eszközt találni, amely az ócskapiacon nem találhatott új gazdára. A piac mottója volt ‘a fél pár cipőhöz is megjön a féllábú vevő’. (Torma Attila – Vásárterek, piachelyek Győrben. Hazánk Kiadó-2012)

Győrben az első ócskapiac a Varga utcában és az Újvilág téren volt.

„Ami Pesten a Teleky tér, az Győrben az Újvilág utca Opitz út sarok. Minden megtalálható itt, ami ócskaság: agyon viselt ruha, elnyűtt cipő, rozsdás kulcs, törött lábú szék, vasalkatrészek, használt füzetek, rongyos regények, készletét vesztett vizespoharak.” (Győri Hírlap, 1933. 04. 13.)

A II. Világháború után a Kálvária utcába került hivatalosan az ócskapiac.

A Kálvária utca 6. az egykori Városmajor épülete és a piac 1963-ban. (Forrás: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Leltári szám/regisztrációs szám: XJM.F.5779)
Győri piacok az 1950-es években. (Torma Attila – Vásárterek, piachelyek Győrben. Hazánk Kiadó-2012)

1963-ban döntöttek a piac áthelyezéséről a Kálvária utcai lakótelep építése miatt.

Áhelyezik a győri használtcikk-piacot. A városi tanács határozata értelmében a használt cikkek árusítását a Nádor térre helyezik át, ha beköszönt a jó idő. Addig a régi helyen, a Kálvária utca nyugati oldalán árusítanak az eladók.” (Kisalföld, 1963. 01. 16.)

Árusok a Mokka presszó előtt 1963-ban (Forrás: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Leltári szám/regisztrációs szám: XJM.F.5781)
Árusok a Kálvária utca 4. sz. előtt 1963-ban (Forrás: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Leltári szám/regisztrációs szám: XJM.F.5780)

A Kisalföld 1963. 04. 28-i számából:

Hirdetmény!
Győr város a használtcikk piacot 1963. május hó 1-től kezdve a Kálvária utcából végleg a NÁDOR TÉRRE HELYEZZÜK ÁT.
Győr városi Tanács vb. kereskedelmi osztálya.

A fotókat Dávid Lajos (1926-1993) készítette. Jogtulajdonos: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

  Címkék:

  Tetszett a tartalom?

  Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

  TÁMOGATÁS

  kozma.endre

  Főszerkesztő // regigyor.hu

  A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

  You may also like

  Szólj hozzá!

  húsz + tizenegy =

  Kozma Endre - főszerkesztő

  Pro Urbe Győr díj

  Pro Urbe Győr díj

  „A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

  Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját