Móra Ferenc Általános Iskola


1973. szeptember 4-én adták át Adyváros második iskoláját, a 24 tantermes Móra Ferenc Általános Iskolát a Kodály Zoltán utcában.

Az Ady Endre Általános Iskola 1970-es megnyitása után három évvel újabb iskola átadására került sor Adyvárosban. A Kodály Zoltán utcai Móra Ferenc Általános Iskolában 1973. szeptemberében kezdődött meg a tanítás.

Az iskola körzete az Ifjúság körút, Kodály Zoltán utca, Nagy István (ma Földes Gábor) utca, a Munkásőr (ma Kodály Zoltán) utcának a Felszabadulás (ma Szigethy Attila) út és a vasút közötti szakasza, illetve az első osztályba lépőknél a Felszabadulás út páros oldala volt.

Adyváros térképe 1974-ben (Győr várostérkép, Kartográfia, 1974. Saját gyűjteményemből)

Az iskola megnyitójáról így írt a Kisalföld, 1973. 09. 05-i száma:

„Új iskola Adyvárosban

„Nem vagyok csillag csak rőzsetűz, de az, amíg ég, meleget tud adni az egyszerű embereknek.”

A névadó Móra Ferencnek idézett sora olvasható a győri Adyváros tegnap átadott új iskolájának előcsarnokában.

Szemünk láttára nőtt ki a semmiből egy új város, tízezer embernek ad kényelmes otthont az új lakótelep. A város igyekszik lépést tartani ezzel a fejlődéssel: áruházak, óvodák, iskolák épülnek.

Az új, gyönyörű, modern, huszonnégy tantermes iskola aulájában tegnap majdnem kétezer ember jött ünnepelni: iskolások, szülők, érdeklődők. És a kétezer között háromszáz első osztályos, akik ebben a csodálatos intézményben ismerkednek majd a betűvetéssel, a tudományok alapjaival. Az iskolát Dr. Csernitzky Gyula, Győr város tanácsának elnöke adta át.

Kisdiákok a megnyitón (Kisalföld, 1973. 09. 05.)

Az ünnepség után gyönyörködve álltunk a város történetét ábrázoló kerámiarelief előtt. Alkotója, Kovács Margit Kossuth-díjas keramikus és szobrászművész, Győr város díszpolgára, szintén részt vett az ünnepségen.

A befejezés előtt álló iskolaépület (Kép: Magyar Építőipar 1974-1)

Tervező: GYŐRI TERVEZŐ VÁLLALAT
Építész: Rosta János, Statikus: Bátori Tibor, Gépész: Benyáts Lajos, Villamos: Szemethy Rezső

„A győri Adyváros közel 10 000 lakásos lakótelepének egyik iskolája a már üzemelő, de még csak részben befejezett 24 tantermes általános iskolája. A lakótömb belsejében elhelyezkedő, széles gyalogutakkal körülvett iskolaépület két fő részre tagozódik: a három párhuzamos tömegből álló, háromszintes, kétoldali bevilágítású tantermeket tartalmazó tantermi szárnyra, és a központi aulát, valamint tornatermet, öltözőket, tanári, igazgatói irodákat, éttermet-konyhát és úttörőszobákat tartalmazó aula szárnyra.
Utóbbiból középen kiemelkedik az aula és tornaterem azonos szerkezeti kialakítású, kétoldalt galériával ellátott tömege. Beruházó kívánságának megfelelően az aula olyan méretekkel és olyan belső kialakítással rendelkezik, hogy a normális iskolai funkciókon túlmenően kiállítások, gyűlések, előadások megtartására is alkalmas. Alap területe 610 négyzetméter, a galériáé pedig még külön 100 négyzetméter. Szükség esetén az étterem-büfé-ruhatár hozzákapcsolásával teljesértékű közösségi rendezvények tarthatók benne.
Padlóburkolata tardosi vörösmárvány, pilléreinek burkolata klinkertégla. A rácsos acéltartók alsó síkjában 7,0 m magasan levő hornyolt deszka álmennyezet a kétoldalt profilüveggel lezárt galériák méltó keretet biztosítanak az aula
végfalán levő, Kovács Margit Kossuth-díjas kerámikus művész által készített nagyszabású kerámia-faliképnek, mely 10 képben eleveníti fel a magyar történelem győri vonatkozású eseményeit, a honfoglalástól napjainkig. A képzőművészeti alkotás esti világítását 16 db speciális reflektor biztosítja.
” (Magyar Építőipar, 1974 (23. évfolyam, 1-12. szám)1974 / 1. szám Rosta János: Győr, Ady lakótelep „Móra Ferenc” 24 tantermes általános iskola központi aulája)

Részletek az aulából ( (Magyar Építőipar, 1974 (23. évfolyam, 1-12. szám)1974 / 1. szám Rosta János: Győr, Ady lakótelep „Móra Ferenc” 24 tantermes általános iskola központi aulája)

Képgaléria az iskoláról:

Az iskola és a pár hónappal később átadott óvoda között 1976-ban állították fel Bak Imre (1939-) Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész „Felhő” című alkotását.

Bak Imre „Felhő” c. alkotása

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

7 − 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját