Az Ady Endre ált. isk.


1970. január 15-én adták át Győr-Adyváros első iskoláját, az Ady Endre általános iskolát a Szabolcska Mihály u. 26. sz. alatt.

1967-ben megkezdődődött dél-nádorváros (Adyváros) beépítése. Az első ütemben a Felszabadulás (ma Szigethy Attila), Szabolcska Mihály, Vági István (ma Török István), Bacsó Béla (ma Tihanyi Árpád) utcák által határolt terület épült be.

Adyváros beépítése, I. ütem

1969. végéig 900 lakást adtak át, melyekbe túlnyomórészt fiatal, kisgyermekes családok költöztek. Égető szükség volt óvodára és iskolára az új lakótelepen. Az iskolát 1970. január 15-én, az óvodát 1970. május 16-án adták át.

Az Ady Endre ált. isk. 1970-ben. (Kisalföld, 1970. 01. 07.)

Az iskola átadásáról így írt a Kisalföld 1970. 01. 16-i száma:

„Két esemény egy napon

Tegnap reggel lépett be először a 23 nevelő és kétszáznál több diák a győri Ady Endre városrész azonos nevű új iskolájába. A város összes kerületéből jöttek a tanulók, az új lakások boldog tulajdonosainak gyermekei. Ismerkedtek egymással, a tanárokkal, a tágas, oszlopos folyosókkal, a kényelmes padokkal. Ezen túl nem kell majd a korán sötétedő délutánokat vendégként tölteni a tankönyv mellett a zsúfolt osztályokban. Délelőtt járnak iskolába ők is. A létszám még nem teljes. Az épülő lakótömbökkel együtt gyarapodik majd az Ady-ba járók száma. A jövő tanévet körülbelül ötszázan kezdik ott.

Az első nap az Ady Endre általános iskolában (hang nélkül)

Az iskola avatót és névadót április 4 -ére tervezik, akkorra tanulnak verset, táncot, dalt, hogy méltón ünnepelhessenek.
Mire beköszönt a szabadba csalogató jó idő, elkészül a tornatermi ugrózsámoly, gyűrű, felemás korlát vetélytársa, a kézilabda – és labdarúgópálya is.
Kétszeresen eseményes nap volt a tegnapi. Az új iskolában töltött első napon kapták meg a tanulók az ellenőrzőt a félévi osztályzatokkal. Kinek az örömért, kinek a megbánás miatt lesz emlékezetes a január 15. A harmadikosok közül csak egy kék szemű, szőke kislány pityergett, fogadkozott, hogy év végére más jegy kerül az egyes helyébe.
Mások, mint például a két barátnő, Zsuzsa és Éva csodálkoztak a jegyeiken. Csak négyest vártak és 4,6, 4,5 az átlaguk. Ragyogó piros az arcuk.”

„Zsuzsa és Éva csodálkoztak a jegyeiken” (Kisalföld, 1970. 01. 16.)

Az Ady iskola 1970. májusában (Kisalföld, 1970. 05. 31.)

Az Ady iskola látképe 1971-ben

Ma Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szabóky Adolf Szakiskolai Intézményegysége

Címkék:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenhét − kilenc =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját