A Győr-adyvárosi I. sz. óvoda


1970. május 16-án adták át Győr-Adyváros első óvodáját (Ady Endre óvoda) a Vági István (ma Török István) u. 36. sz. alatt.

Adyváros építését 1966-67-ben kezdék el Nádorváros déli részén. A lakóházak gyorsan készültek, de a járulákos épületek (óvoda, iskola, bolt) építése „szokás” szerint csúszott.

Ezért volt nagy öröm 1970. május 16-án az új óvoda átadása, amelyről a Kisalföld napilap aznapi száma így írt:

” Ma avatják Adyváros óvodáját

” Bizonyos vagyok benne, hogy az első pillanatban otthon érzik majd magukat azok a kis apróságok, akik hétfőn reggel lépnek be új birodalmukba, az Adyvárosban felépült óvodába. Csillog, ragyog minden. A gyermeket szerető felnőttek mesepalotává varázsolták a kicsik birodalmát. A baba, a mackó, alabda, a sok-sok játék még érintetlen, de hétfőn már azoké lesz, akiknek szánták: a három-hatéves kisfiúké, kislányoké…

„Csinn-bumm, jelentjük! Ma avatják Adyváros óvodáját” (Kisalföld, 1970. 05. 16.)

Ha késett is az óvoda építése – mint minden járulékos építkezés -, de megvan végre, és 125 gyermeknek nyújt kényelmes, egészséges otthont. Az óvoda vezetője Kondorossi Istvánné, gyönyörűséggel beszél az épületről, a berendezésiről, a játékokról, a gyermekekről.

Kicsinyek otthona a házerdőben. (Kisalföld, 1970. 05. 16.)

Győr Város Tanácsa csaknem 3 millió forintot költött az óvoda építésére és berendezésére. A tervezők ügyesen oldották meg feladatukat. Az óvoda típustervéből, amely szerint csak száz apróság fért volna el az épületben, különleges tervet készítettek. A főzőkonyhából és szolgálati lakásból újabb játszó termet alakítottak ki. Erre módjuk volt, mert sem szolgálati lakásra, sem főzőkonyhára nincs szüksége az óvodának. Az ételt a központi gyermek konyháról szállítják majd az apróságoknak. „

A koszorústáncot az óvoda megnyitóján táncolják a nagycsoportosok. (Kisalföld, 1970. 05. 16.)

Az óvoda ünnepélyes átadására 1970. május 16-án délután 6 órakor került sor.

Az Ady Endre óvoda látképe 1970-ben
Címkék:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

19 − tizennégy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját