Győr 6. bombázása


1944. október 21-én, szombaton délelőtt a rádió légiveszélyt jelzett Győrött. Hatodik alkalommal bombázta az angolszász légierő városunkat.

1944. október 21-én 10 óra 7 perckor szólaltak meg a légvédelmi szirénák, majd 10 óra 43 perckor elkezdődött Győr 27 percig tartó bombázása.

A bombázásban 40 repülőgép vett részt, két hullámban. Ledobtak 370 db. 500 fontos romboló bombát.

A dél-északi irányból támadó gépek első hulláma a város keleti részén a Győri Hengermalomtól (Back-malom) kiindulva a teherpályaudvaron át a Vagongyár északnyugati sarkáig terjedő területet a Győri Textilipari R.T. gyártelepét is belefoglalva bombázta.

Dobos Vilmos (Esztergom, 1907. július 14. – USA, 1993.) hagyatékából hozzám került fotók hűen mutatják meg a kegyetlen rombolást.

A Győri Textilművek R.T.

A második hullám a Szent György (Bem) tértől északra eső és a Kálvária és Attila utcák által határolt lakónegyedet, a személypályaudvaron át a Honvéd ligetig bombázta.

127 lakóház szenvedett kisebb-nagyobb sérülést. Hajléktalanná vált 101 család, 326 családtaggal. A halottak száma 3 fő, súlyosan sebesült 5 fő.

A találatot kapott Zrinyi utca 8-10. sz. házak.

Az alábbi galériában a Dugonics utcában készült fotók láthatók. Szinte egy ép ház sem maradt.

A Dugonics utca a Szent György (Bem) tér felől

Bombakár érte a pályaudvart és a 2-es postát:

A rendezőpályaudvart:

A korabeli jelentések szerint a támadás után 11 fel nem robbant bombát találtak, melyeket hatástalanítottak.

Egy fel nem robbant bomba a 11 közül.

Ez úton is szeretnék köszönetet mondani Dobos Mártának, aki Dobos Vilmos papírkép hagyatékát nekem ajándékozta.

Felhasznált irodalom: Perger Gyula: A pusztulás képei. Dobos Vilmos felvételei Győr 1944-es bombázásairól. Győr, Xántus János Múzeum, 2010.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

16 + 8 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját