ABC-áruház a Herman Ottó utcában


1981. július 9-én adták át Győr- Nádorváros legnagyobb ABC áruházát a Herman Ottó utcában a Vásárcsarnokkal szemben.

A Herman Ottó utca és a Verseny utca családi házainak lebontása után 1978-ban elkezdték kiépíteni a dél-nádorvárosi árosközpontot. E területen kapott helyet a Vásárcsarnok (1980. február 16.), a Városi könyvtár (1981. április 2.) és egy ABC-áruház (1981. július 9.) A terveken szerepelt még postahivatal, művelődési ház és mozi is, ám ezek nem valósultak meg.

Dél-Nádorváros látképe 1975-ben. A sárga vonallal határolt terület került szanálásra:

Nádorváros látképe 1975-ben

A Kisalföld napilap 1981. július 10.-i száma így tudósított az átadásról:

Kisalföld, 1981. 07. 10.

„Új ABC-áruház nyílt Győrött

Gazdag választék 1200 négyzetméteren – Oktató kabinet is, irodaház is

Új, nagy alapterületű ABC-áruházzal gyarapodott a megyeszékhely kereskedelmi hálózata. Tegnap délután ünnepélyesen felavatták Győrött, a nádorvárosi vásárcsarnokkal szemben, a városi könyvtár szomszédságában épült létesítményt, amelyben az ABC-áruházon kívül a Győr-Sopron megyei Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat központi irodái is helyet kaptak.

Az irodákhoz vezető lépcső

Árpási István, a Győr-Sopron megyei Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat igazgatója az avatóbeszédében elmondta: a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő vállalatnak ez a most átadásra kerülő a legnagyobb (mintegy 1200 négyzetméter alapterületű) üzlete. Adyvárosban éppen tíz évvel ezelőtt adták át az első ABC-áruházat (a 700 éves néven ismertet), most ugyancsak a vállalaté az ezen a területen épült utolsó ilyen jellegű létesítmény.

A könyvtár és az ABC a Felszabadulás (Szigethy Attila) út felől 1980-ban

Az új ABC-áruház a nagy alapterületet kihasználva a többieknél szélesebb áruválasztékkal várja a vásárlókat. A hagyományos cikkek mellett például hűtőszekrény, mosógép, porszívó, villanyvasaló is kapható, a háztartási és vegyi cikkek kínálatát kísérletképpen festékekkel bővítették. Mindezzel egyfajta hiányt pótolnak, hiszen Adyvárosban nincs műszaki, illetve vegyi-áru szaküzlet.

Az ABC-áruház, a Városi könyvtár, a Pártház és a Korall ételbár 1981-ben

A Herman Ottó utcában levő áruházban a vásárlást bevásárlókocsik könnyítik, a betétes üvegek visszaváltása az üzleten kívül történik. A pénztárgépeknél az árut szállítószalagok továbbítják. Az eladótérben levő hűtőpultokon kívül öt nagy hűtőkamra áll rendelkezésre a romlandó áru tárolására. Az áruháznak 5,5 millió forint értékű a nyitó árukészlete, ugyanennyire tervezik havi forgalmát. A dolgozók munkaidő beosztása rugalmasan igazodik a forgalom változásához, a délutáni és az esti csúcsidőben többen állnak a vásárlók rendelkezésére.

A Herman Ottó utcai ABC-áruház

Az áruházzal együtt készült el a vállalat irodaháza is, amelyre szintén nagy szükség volt már és itt működik az oktató kabinet is. Az irodaház építése 8 millió, az ABC-áruházé 14 millió forintba került. Az áruház ma reggel 6 órától várja a vásárlókat.”

Az ABC-áruház a Szigethy Attila út felől 1991-ben

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

1 × 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját