A nádorvárosi Vásárcsarnok


A Rosta János (GYŐRITERV) által tervezett, 4300 négyzetméteres nádorvárosi Vásárcsarnokot, 1980. február 16-án adták át rendeltetésének.

A Hermann Ottó utca és a Lehel utca között épült fel nádorvárosi  vásárcsarnok.

A Vásárcsarnok leendő helye 1975-ben. (Kép: fentrol.hu)

A Vásárcsarnok helyének előkészítése:

A régi épületek szanálása
Az 1975-ben kiírt házi tervpályázat makettje (forrás: Fátay)

Az alaprajz befoglaló formája egy 48×48 méteres négyzet. Funkcionális magja a bevásárlóudvar, amelynek egyik része fedett (tehát ez a csarnok), másik része nyitott.

Az eredeti funkció-kiosztást a műleírásban olvashatjuk:

„Sok mindent épített már a GYÁÉV közössége, de számukra is újdonságot jelent a győri Hermann Ottó utcai vásárcsarnok. Fejből sorolja a vásárcsarnok nevezetes dátumait Nusser János a GYÁÉV panelos fő-építésvezetőségének helyettes főnöke. Vagyis: a kiviteli tervdokumentációt ez év (1978) február 9-én kapta meg a vállalat. Két és fél hónap alatt elvégezték a terület előkészítését, valamint megteremtették az építkezéshez szükséges feltételeket. Április 20-án kezdődött a kivitelezés. Az univáz szerkezet szerelésének kezdési dátuma augusztus 15. Az építők saját maguk elé tűzött célja: ez év végéig tető alá akarják hozni a csarnokot.”  (Kisalföld, 1978. 11. 21.)

Az épülő Vásárcsarnok 1978. novemberében (Kisalföld, 1978. 11. 21.)
Az épülő Vásárcsarnok 1979. júliusában (Kisalföld, 1979. 07. 24.)

A GYÁÉV vezérigazgató-helyettese Krankovits István, 1979. november 7-re ígérte a csarnok átadását, melyre is végül három és fél hónap múlva, 1980. február 16-án került sor.

Pár évvel az átadás után
Pár évvel az átadás után
Pár évvel az átadás után

1986-ban a Hermann Ottó úti vásárcsarnok nyitvatartási ideje: hétfő kivételével minden nap.

Árusítható: zöldség, gyümölcs, tej, tejtermék, élő és vágott baromfi (külön kijelölt helyen), tojás, gomba, vegyes élelmiszer, élő- és művirág, fenyőfa, virág- és egyéb mag, galamb, dísznövény, koszorú és sírdísz. (Torma Attila: Vásárterek, piachelyek Győrben a 19. század közepétől a rendszerváltásig, Hazánk Kiadó, 2012)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

öt × 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját