A Szentháromság gyógyszertár


1894. június 5-én Szentmihályi Gyula új gyógyszertárat nyitott Nádorvárosban a Vasútsor 14. sz. alatt, amely a „Szentháromság” nevet kapta.

A Dunántúli Hírlap 1894. június 7-i számában rövid hír jelent meg:

„Új gyógyszertár. A Nádorvárosban engedélyezett gyógyszertárt Szentmihályi Gyula gyógyszerész e hó 5-én megnyitotta a közönség használatára, miután a városi tiszti orvos és a közegészségügyben illetékes hatóság teljesen felszereltnek találta. a csínosan berendezett patika a „Szentháromság” – van címezve.”

A gyógyszertár a Vasútsor (ma Eszperantó) utca 14. sz. alatt a Baross híd lábánál nyílt meg.

A képeslap bal szélén látszik a Szentháromság gyógyszertár (Képeslap, pb. 1904)

Szentmihályi úr alig 6 évig volt tulajdonosa a Szentháromság gyógyszertárnak. 1899. december 30-án eladta Stinner Imre kisszebeni (ma Sabinov, Szlovákia) okleveles gyógyszerésznek 42 ezer koronáért.

Az adás-vételi szerződés:

Stinner Imre gyógyszertára a „Szentháromság” a Vasút utca 14. sz. alatt 1905 körül. (Forrás: Stinner Dávid)

1908-ban a Baross híd – Hunyadi utca sarkon új házat építtet Stinner Imre, (lakás Vasútsor 18.) és 1909-ben oda költözteti át gyógyszertárát is.

Piros nyíllal jelöltem a régi, zölddel az új gyógyszertárat (Képeslap 1910 körül)

Stinner Imre a Szentháromság gyógyszertárban (forrás: Stinner Dávid)
A Szentháromság gyógyszertár a Hunyadi utcában (forrás: Stinner Dávid)
A Szentháromság gyógyszertár a Baross híd – Hunyadi utca sarkon 1943-ban. (Forrás: Kőberl Judit)

1945. márciusában leégett az épület, majd nem sokkal később Stinner Imre öngyilkos lett. A háború után özvegye viszi tovább a gyógyszertárat az Apor Vilmos utca 8. sz. (ma Baross út 44.) alatti épületben. 1947-től az államosításig Bánóczy Zoltán a patika tulajdonosa. Ez a gyógyszertár 2009-ig működött ezen a helyen.

Gyógyszertár a Baross út 44. – Wesselényi utca sarkon a ’80-as években.

A régi Eszperantó utcai házat 1987-ben bontották le.

Az egykori Szentháromság gyógyszertár épületének bontása 1987-ben

A dokumentumokért köszönet Stinner Dávidnak, Stinner Imre dédunokájának.

Címkék:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

négy × 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját