A szerszámgépgyári lakótelep


1958-1959-ben épült fel a szerszámgépgyári lakótelep a Győr – Sopron megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében.

Az Ipar, a Puskás Tivadar a Madách Imre és a Kiskúti utcák által határolt területen, közel hétmillió forintos költséggel épült fel 1958-59-ben a Győri Szerszámgépgyár munkásainak lakótelepe. Tarka színezéséről a házcsoport a “papagáj lakótelep” becenevet kapta a győriektől és a köznyelv szerint Horváth Ede, még a Szerszámgépgyár igazgatójaként a “nélkülözhetetlen káderek” számára építtette.

Tizenegy házban, negyvennégy, kétszoba hallos lakás készült el 1959. augusztus 31-re.

1958. május 1-i felvonulás. Háttérben az épülő szerszámgépgyári lakótelep (Fénykép Békefi Péter gyüjteményéből)

„Új városrész e városrészben az Ipar utca. Gyönyörű lakótelep épült itt máris és épül majd tovább. A telep kerítésének kapuja nyitva, mintha csak hívná az embert körülnézni, elgyönyörködni.
A Győri Szerszámgépgyár dolgozóinak lakásai ezek. A házak színei derűsek, akár az udvaron játszó gyerekek vagy az a fiatalaszszony, aki nevetve emeli a magasba az izmos, pirosképű kislányát és eltűnik vele az egyik kapualjban. Pár perc múlva az aszszony szőke feje egy fehérfüggönyös emeleti ablakból kandikál ki. Új utcákat nyitnak itt Gyárvárosban az új házak, elsősorban a szerszámgépgyáriak. Napról napra alakul, fejlődik a ma munkásainak lakótelepe a régi lakótelepek mellett. Fény és árnyék. A kontraszt olyan éles, amilyen éles a különbség a múlt és a ma munkásainak élete között.
— Néhány éve még nem volt itt semmi, csak gaz, meg a kertekalja vége — szól kérdezés nélkül egy sütkérező öregember.”
(Kisalföld, 1960. 08. 14)

A lakótelep építésével egyidőben, egy élelmiszerbolt tervei is elkészültek.

Új élelmiszerbolt nyílik Gyárvárosban
Győr-Gyárvárosban, a most épülő szerszámgépgyári házak mellett új élelmiszerbolt építését tervezik. Csütörtökön délelőtt a Budapesti Kereskedelmi Tervezőiroda szakemberei Győrött jártak és kijelölték az üzlet helyét. A szakemberek Budapestre visszatérve néhány nap alatt elkészítik a programtervezetet. Amennyiben a bírálóbizottság a tervet jóvá hagyja, elkészítik a terv dokumentációt, s rövidesen utána meg kezdődik az új üzlet építése.” (Kisalföld, 1958. 06. 22.)

A Szerszámgépgyár és az új bolt az 1960-as években (Kép: RÁBA múzeum / Németh Attila)

A lakótelepet kerítés veszi körbe. A főbejárat, kapusfülkével az Ipar u- Puskás Tivadar u. sarkon, egy másik kapu a Kiskúti utca felől van.

A lakótelep felülnézetből 1975-ben (Kép: fentrol.hu)
A lakótelep udvara 1960-ban (Kép: Kirándulások Győr – Sopron megyében, 1961 – Idegenforgalmi hivatal)
A kapusfülke az 1980-as években virágboltként funkcionált (Kép: Régi Győr)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

A győri Puli

Az 1000.

Szólj hozzá!

19 − egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját