Volán-ház az Árpád úton


1975. szeptember 27-én felavatták Győrött, az Árpád út és a Teleki utca sarkán a 19. számú Volán Vállalat új utazási és szállítási irodáját és az épület lakásait.

Az új épület helyén egy földszintes ház állott, melyben a két világháború közt PERL DÁVID és Társa GYŐR. Szállítóhivatal,

PERL DÁVID és Társa GYŐR. Szállítóhivatal a magy. kir. államvasutak részére. (Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Történeti fényképek gyűjteménye [KT-2016.121.1.])

majd az ’50-es évek elején a Földműves Szövetkezet Mezőgazdasági boltja működött.

A Földműves Szövetkezet Mezőgazdasági boltja, mellette a Vasas Otthon épülete

Az 1960-as években ebben az épületben működött a 61. számú (1962-től 19. számú) Autóközlekedési Vállalat Központi Fuvarvállaló Irodája.

A 61. sz. AKÖV ügyfélbejárata és a dolgozók egy csoportja, kb. 1960

1973-ban elbontották a régi földszintes épületet és 1975 őszére elkészült az új Volán irodaház.

A Kisalföld képes riportja az elkészült Volán-házról:

Kisalföld, 1975. 07. 17.

A Kisalföld napilap, 1975. szeptember 28-i száma így írt az épület átadásáról:

„Az Árpád út és a Gorkij utca sarkán létesített új Volán-iroda avatásán Müller Sándor, a 19-es Volán Vállalat igazgatója mondott beszédet. A vállalat igazgatója bemutatta az utazási, szállítmányozási irodát, melynek tervei a Győri Tanácsi Tervező Vállalat rajzasztalain készültek, a Győr megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozói építették fel; s amelynek nemzetközi színvonalú belső térkiképzését Nagy Szabolcs belsőépítész elképzelései szerint formálták. 

A belső térkiképzés Nagy Szabolcs belsőépítész elképzelései szerint készült

A reprezentatív irodahelyiségekben elsősorban a lakossági szolgáltatás színvonala fejlődhet. Ott rendelhetnek például hazai és külföldi utazásokhoz külön-autóbuszt, sőt a kirándulásokhoz kapcsolódó egyéb programokat, személytaxit, tehertaxit, XX-es bérautót, gázpalack és fűtőolaj-szállítást, darabáru-fuvarozást, és bérletvásárlásra, távolsági buszok jegyek elővételére is lesz lehetőség.

Az új Volán-ház

Az épület felsőbb szintjein 24 lakás van, amelyeket a 19-es Volán Vállalat dolgozói – többségükben fizikai dolgozók – kaptak meg a munkáslakás-építési akció formájában.” 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

3 hozzászólás

 • Németh Csaba Bálint
  2018-01-05 at 20:02

  Szia Endre!!
  Nem sikerült Nádorvárosról fotokat szerezni.Bartok Béla ut.Hermann ottó ut.Lehel ut Templomkert.s környéke
  Köszi Bandi

 • Gordon
  2018-01-09 at 06:48

  Hello to every one, the contents existing at this web page are genuinely remarkable
  for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

Szólj hozzá!

tizennégy + három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját