Vitorlás a Mosoni-Dunán


1941 júliusában egy győri készítésű vitorlás yacht jelent meg a Mosoni-Dunán.

„— A VASÁRNAPI DUNÁN, a délutáni verőfényben egyszerre tengeri, vagy legalább is balatoni anzixra emlékeztető kép jelent meg egy pompás vitorlás yacht felbukkanásával.

„vitorlás yacht” a Mosoni-Dunán (Fotó: Nagy József / fortepan_264451)

Itt, a győri vizeken láttunk már ábrándos kis hajócskákat, melyek vitorlás illúzióban ringatták ványadt kis testüket részben a sima víztükör hátára, részben a pelyhes szellőbe kapaszkodva.

Ez a hajó, — Harmónia névre hallgat, — ez a hamisítatlan yacht azonban már komoly ügy nemcsak a győri, széltelen viszonylatban, hanem nagytavi értelemben is. Egyszerre csődületet vonzott a partra, amint hatalmas vitorlája összegyűjtötte tizenhatkvadrátos felületén a föllelhető összes szeleket és cikk-cakkosan, jó néhány csomós (stílus) sebességgel siklott a rémült evezősök között.

A „vitorlás yacht” csak a jármos híd és a vashíd között tudott navigálni. (Fotó: Nagy József / fortepan_264450)

— Igaz ugyan, hogy nem szabadulhatott ki a jármos híd és a vashíd közé zárt börtönéből, mert kilencméteres vitorlarúdja nem fért el a hidak alatt. Hat és félméter hosszú, kétméter széles kabinos hajó, amelynek terve hamburgi német hajóépítő gyár laboratóriumából került ki és itt épült föl Győrben az egyik üzemben. Kapitánya öreg vitorlás medve, ez a hajó már a negyedik, melyet gyakorlott kézzel kormányoz. Fejes János, a Kioszk zenekarának karmestere építtette a pompás yachtot és az a szándéka, hogy szeptemberben zenekarával együtt ezen a hajón teszi meg az utat Budapestig, azután az őszi szelekkel ékes Balatonra.” (Győri Nemzeti Hírlap, 1941. 07. 15.)

A vitorlás további sorsáról nem találtam információt.

Címkék:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenhat − 12 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját