A Szent István úti lakótelep


A fotókon a győri Szent István úti lakótelep déli (épült: 1950-53), az északi (épült: 1947-50) része és a fedett uszoda (átadták 1951. április 20-án) látható a ’60-as években.

„Elsőként az északi terület épült be, 1950-re itt már álltak a házak. Hat darab modern, jó arányú, igényes architektúrájú épület “úszik” az őket körülvevő tágas zöld parkban. Jó példái a kis léptékű tipizálásnak, hiszen bár több példány felépült belőlük, a helyi igényeknek megfelelő egyedi terv alapján készültek. Tervezőjükről és felépülésük pontos idejéről eddig nem találtam adatot.”

Az egykori Gabonavásártér helyére 1947-50-ben épült lakótelep 1955 körül (Fénykép, Békefi Péter gyűjteményéből)
A lakótelep északi része. Háttérben az Árpád út. (Fotó: Will József)

„A déli rész 1950 után kezdett beépülni. Erre a terültre már a szocreál nyomta rá a bélyegét. Az északi eltolt beépítés helyett itt már szigorúbb rendben helyezkednek el a házak, ugyanakkor mégsem egy nagy “szupertömböt” képeznek, mint sok szocreál keretes beépítések általában. A kisebb léptékű, szabad álló épületek telepítésükkel alkotnak zártabb rendszert, de köztük hézagok vannak. Selényi István tervei szerint a Szent István út mellett három téglatest tömegű épület, a tömb belsejében pedig két darab kisebb kockaház épült.”  Forrás

A lakótelep és a fürdő (Fénykép Békefi Péter gyűjteményéből)
A lakótelep az 1980-as években

A lakótelepről bővebben ITT

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Attila Fiszti
    2017-07-23 at 18:23

    gőz és közfürdő.. -közszájon.. soha USZODA . -t nem mondtak..

Szólj hozzá!

8 + 17 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját