Piac a Gabonavásártéren 1932


Hét fotó 1932-ből a Gabonavásártéri piacról.

A Gabonavásártér kialakulásának rövid története:

Az első Gabonapiac a mai városháza helyén volt, majd 1894-ben átkerült a mai Eötvös park területére. Erről a piacról itt olvashatnak. Ezen a helyen 1913-ig működött a piac. Az 1913-ban felépülő Állami Felsőbb Leányiskola ma ( Kazinczy Gimnázium) szükségessé tette a Gabonavásártér elhelyezését.

A tanács az 141/1912 közgyűlési határozatával döntötte el a gabonapiac kihelyezését egy ideiglenes helyre. Az első variáció a Szent György (ma Bem) teret jelölte meg. A tér azonban ekkor még teljesen rendezetlen, egyenetlen felszínű, gödrökkel tarkítot, mélyen fekvő, lefolyástalan terület volt.

A gabonapiacnak, kirakodóvásárnak és a mutatványosoknak más helyet kellett kijelölni. Az áthelyezésnél a legfontosabb szempont az volt, hogy a város közellátása hiányt nem szenvedhet, azaz az eladók és vevők könnyen megtalálják egymást.

A választás az időközben -1904-ben – felépült Pénzügyi palota mögötti, attól keletre elterülő szabad térre esett.

Győr várostérképrészlet 1936. Pirossal jelöltem a Gabonavásárteret.

A terület – ideiglenes voltát megtagadva – 25 évig, 1938-ig szolgált gabonavásártérként, de a terményvásároknak és a mutatványosoknak egészen 1945-ig adott helyet.

Egy családi fotóalbumból hét fotó került elő, melyek 1932-ben készültek a Gabonavásártéren.

Szita – rosta- árus a Pénzügyi palota mellett
„Cserépkorsót vegyenek!” Hátérben az ún. „Fillinger-ház”
Edényárus. Háttérben a Budai úti víztorony

Az úttest túloldalán, az akkor már használaton kívüli Belvárosi temető előtt is voltak árusok

Háttérben a Belvárosi temető ravatalozója
Ruhanemű árus
Pattogatott kukorica árus
Vásárfiával

Felhasznált irodalom:

Torma Attila – Vásárterek, piachelyek Győrben a 19. század közepétől a rendszerváltásig, Hazánk Kiadó, 2012

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

öt − egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját