A belvárosi temető


A régi temető a Győr-Budapest vasútvonal bal oldalán az akkori Lópróbáló tér, Marhavásártér (ma Bisinger József sétány) folytatásában helyezkedett el.

A győri belvárosi  temető a 16. században már itt lévő ráctemető helyén terült el. A katolikus temető eredetileg a Székesegyház környékén volt, a régi ráctemetőt csak a 18. századtól kezdték használni valláskülönbség nélkül.

A térkép jobb szélen a temető (Térképrészlet, 1893)

Ahogy a város gazdasága fejlődött, ahogy a XIX. század utolsó harmadában egymás után születtek a gyárak – a vagongyár éppen a temető közelében – szükségessé vált a temető bezárása. Erről a közgyűlési határozat 1912-ben született meg. A bezárás idejét 1931. december 31-ében állapította meg. Ezt azonban többször módosították: 1942. január 31-ére, majd „bizonytalan időre elhalasztva.” (138./1939. sz. közgyűlési határozat, 1198./1942. sz. ügyirat a levéltárban.) forrás

Látkép a Budai úti víztoronyból. Bal szélen a temető. (Képeslap, pb. 1906. Németh Vilmos gyűjteményéből)

A régi temető végén egy kápolnaszerű emlék állt, Krisztus a keresztfán, alatta Mária a szentekkel ábrázolással, amely 1862-ben készült.

A kápolnaszerű emlék (1862)
Temetőrészlet, 1920-as évek, (Fotó: Glück József, NM094_Gyor_Regi_koztemeto)
Bisinger József síremléke (Fotó: Glück József, NM095_Gyor_Bisinger-kapolna_a_regi_temetoben)
Temetőrészlet, 1938. (Fotó: Dobos Vilmos)

Az 1930-as évek végén kezdték meg a temető kiürítését. A jeles személyiségek hamvait átszállították a Nádorvárosi, új köztemetőbe.

Sajnos ennek a régi temetőnek az emlékét semmi sem őrzi. Ma egy lakótelep, irodaház és parkolóház van a helyén.

Glück József és Dobos Vilmos fotói a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből származnak

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

  • Mészáros Máté
    2023-04-03 at 13:30

    Szia! Annyival kiegészíteném az információt a régi temetővel kapcsolatban, hogy vasúti sínek is épültek a helyén amik megnevezése őrzi a temető emlékét, mert Temető 1,Temető 2 és Temető 3 ezeknek az egykori rakodóvágányoknak a hivatalos vasúti neve a mai napig.

Szólj hozzá!

17 + tizenkettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját