Automata Buffet a Baross út 8. szám alatt


1930. szeptember 27-én Automata Buffet nyílt Győrött a Baross út 8. szám alatt.

Az Automata Buffet a Baross úton az 1930-as években (Komondi Miklós gyűjteményéből)

Berlinben nyitották meg az első automata büfét 1895-ben. Minden bizonnyal nagy sikerrel, mert néhány éven belül többi európai városban, sőt a tengerentúlon is terjeszkedtek. 1899-ben Budapesten,  majd vidéken Győrben nyílt meg elsőnek a Baross út 8. számalatt az egykoron híres Freund női-férfi konfekció üzlet helyén az „automata büfé ”, ahol pénz ­
bedobásra sör folyt a csapból vagy levest, szendvicset lökött a gép a tányérra. Nyitása után talán egy hónapig is rendőrök irányították a forgalmat a büfé előtt. Mindenki csodálta, ki is próbálta hogyan lehet felszolgáló nélkül ételhez, italhoz jutni fillérekért.

Hirdetés 1930-ból

A Dunántúli Hírlap, 1930. szeptember 23-i számából:

„Ezen a héten megnyílik az automata büffé.

A győri Baross-ut fejlődő életébe uj szín költözik. Szorgalmas munkáskezek, ügyes tervezők, ambiciózus üzletemberek összetalálkozásából világvárosi kép fogja a közeljövőben érdekesebbé élénkinteni a győri Baross-utat. Ügyes, modern portáléja a bekandikáló szemek előtt föltűnő szokatlan furcsa berendezése, az egész helyiségnek már így, építkezésében is kibontakozó érdekes miliője jelzi és igazolja, hogy itt többről van szó, mintegy egyszerű üzletnyitásról, itt a modern, világvárosi élet egyik legmodernebb, legszorosabb hozzátartozóját kapja meg a győri Baross-út, a kor egyik legjellegzetesebb üzleti vállalkozását: az automata büffét.

Az automata büffé a praktikumok, a gyorsiramú, nagyforgalmu élet hazájából, Amerikából került át Európába. Amint az európai élet iramában, céljaiban kezdett hasonulni az amerikai élet tempójához, éppen úgy jobban és jobban vert gyökeret az európai talajon az automata büffé. New-York 1700 automata büfféjével szemben, Berlinnek 1925-ben volt 5, ma 100-on felül van automata büfféje, Bécsben a háború előtt volt négy, ma van 46, Budapesten márciusig négy automata büfféje volt, ma van 16 és a magyar vidék városai között az első Győr, amelyik automata büfféhez jutott.

Berendezésének hozzáférhetetlen higiéniája, a kiszolgálás egyöntetűsége és gyorsasága mellett nagy eredményesen szolgálja a közönség kényelmét az a tény, hogy munkájának gyors iramában, étvágyának, szomjúságának kielégítése várakozási időt nem rabol el és a csekély 20 filléres összeg ellenében kitűnő étvágycsillapítóhoz jut a legszegényebb fogyasztó is. A gépi berendezés tökéletes megbizhatósága garantálja a vevők kiszolgálásának tökéletes egyformaságát. Nagy forgalma, konyhájának modern berendezése, gondos vezetése, az áruk állandó frisseségét teszi lehetővé, úgy hogy a vevő, akit az automata büffében való fogyasztásnál az automatától megvásárult áru értékén kívül semmiféle mellékkiadás nem terhel, állandóan ízletes és friss ételeket, jól kezelt italokat fogyaszthat. Az automata büffé berendezésének a szigorúan vett gép berendezésen kívül speciális érdekessége a büffé konyhája.  Nemcsak az abszolút tisztaságra, higiéniára fektette itt a büffé Igazgatósága a súlyt, hanem különös tekintettel volt arra is, hogy a konyha üzeme olyan legyen, hogy az a büffé automatáit minden fennakadás nélkül állandóan friss, ízletes és ízléses áruval tudja ellátni. A konyha tisztasága, pedáns vezetése, precíz berendezése lelke a büffé üzemének és hogy a büffé igazgatósága mennyire súlyt helyez a közönség helyes tájékoztatására, ezt misem igazolja jobban, mint az a tény, hogy az igazgatóság bárkinek és bármikor szabad betekintést enged a büffé konyhájának üzemébe.
A büffé igazgatósága a legnagyobb előzékenységgel, figyelemmel és gondossággal igyekszik azon, hogy a győri közönség fejlett igényeit a legmesszebbmenő módon elégítse ki és a büffé vezetése minden tekintetben olyan lesz, hogy az automata büffé nemcsak külső megjelenésében, de tartalmiságában is a modern világváros életének nívóját fogja Győr város életébe átplántálni.”

Tudósítás a megyitásról (Dunántúli Hírlap, 1930. 09. 30.)
Címkék: , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

16 − 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját