Mutatványos bódé a Gabonavásártéren


A „Lax féle kis komédia” mutatványos bódéja a Gabonavásártéren az 1930-as években Jáki István fotóin.

A Pénzügyi palota mellett 1913-tól működött a Gabonavásártér, mely a piacok mellett helyet adott a cirkuszoknak és a mutatványosoknak is.

Az alábbi fotókon a „Lax féle kis komédia” mutatványos bódéját és nézőcsalogató bohócát láthatjuk. Öles plakát hirdeti „Anetta a kéz és lábnélküli nő” a „2 Orlow” fellépését. Szemben Dvornik Gyorsfényképész „műterme”, a kerítés mögött a Belvárosi temető sírkövei látszódnak.

Mutatványos bódé a Gabonavásártéren.

A jegypénztár felirata szerint 20 és 10 fillér volt a belépődíj.

Háttérben a Pálffy (ma Tarcsay) utca 29. az ún. Fillinger ház látható.

Hálás köszönet Jáki Ilonának, a fotós lányának hogy a képeket eljuttatta hozzám.

Fotónegatívról digitalizálta Pirityné Eszter.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

5 × négy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját