Molnár üveges a Sarló közben


Molnár József üveges- és képkeretezőmester műhelye a Sarló köz 5. szám alatt működött.

A Sarló köz (1948 előtt Korona köz) Győr egyik jellegzetes, középkori hangulatot tükröző utcácskája. 1922-ben az 5-ös számú házában rendezte be műhelyét Molnár József üvegesmester.

A Korona (ma Sarló) köz 5. sz. ház az 1940-es években.

Az “Ipari újjáépítésünk, szerk.: Tonelli Sándor dr. Kiadó: Forum Hungaricum, Bp. 1948.” könyvben ezt olvashatjuk.:

Molnár József üveges- és képkeretezőmester, Győr, Korona-köz 5.

Debrecenben, 1916-ban szabadult fel. Debrecenben, Pápán és Győrben folytatott gyakorlatot. 1922-ben önállósította magát Győrben. Tető-, épület- és portálüvegezéssel, valamint képkeretezéssel foglalkozik. A háború alatt anyagkészlete megsemmisült, megrongálódott felszerelésének nagy részét pótolta.

Az ostrom után az elsők között kezdte újra működését. A Richards Richard szövetgyár, iskolák, a városháza, a nagytemplom, a papi szeminárium, a püspökvár, a Teleki-utcai laktanya és számos magánház szakmaiújjáépítését végezte.

Részt vett az ipartestület újjászervezésében, melynek helyrehozatalát kartársaival együtt önzetlenül végezte és pénzadománnyal segítette elő. Előljárósági tag, a szakosztály és a tanoncvizsg. biz. elnöke. A győri üvegesiparosok szövetkezetének 1. sz. igazgatósági tagja.”

A Korona (ma Sarló) köz 1940-ben. (Fotó: Id. konok Tamás / fortepan_42940)
A Sarló köz 5. sz. ház Molnár József műhelyével 1960 körül
Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

három + tizennyolc =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját