Kubai hét a győri Centrumban


1984. október 24-e és 31-e között kubai hetet rendeztek a győri Centrum Áruházban.

Egy érdekes, bársonykötéses fotóalbum került a gyűjteményembe. A 24 színes kép 1984. október 24-én készült a Centrum Áruházban, a kubai hét megnyitóján. A belső borítón „Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter és Háry Béla MSZMP osztályvezető” neve szerepel.

A korabeli sajtó így számolt be az eseményről:

„Négymillió forintos árukészlettel

Kubai nemzeti hét a győri Centrum Áruházban

Éveken át csak a Budapesti Nemzetközi Vásár kiállítási pavilonjában találkozhatott a hazai közönség a Kubai Köztársaság könnyűiparának néhány termékével. Az 1979-ben megkötött árucsere-forgalmi egyezmény eredményeként azonban hazánkban már második alkalommal rendeznek kubai nemzeti hetet, ezúttal a Centrum Áruházak két üzletében, a budapesti Flórián Áruházban, illetve a győri Centrum Áruházban.

A kubai nemzeti hét eseményeinek megnyitójára tegnap Győrbe érkezett Manuel Vila Sosa, a Kubai Köztársaság kereskedelmi minisztere, dr. Juhár Zoltán, hazánk belkereskedelmi minisztere és Euclides Vazquez Candela, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete. A magas rangú vendégeket a megyei pártszékházban fogadta Háry Béla, a megyei pártbizottság első titkára.

Háry Béla kíséretében a győri Centrum Áruházba látogattak. Az áruház földszintjén kialakított alkalmi kiállítási szalonban Szénásy Istvánné, az áruház igazgatója köszöntötte őket, valamint Kaszás Kálmánt, a Centrum Áruházak Vállalat vezérigazgatóját.

Szénásy Istvánné, az áruház igazgatója köszöntötte őket” Balról a második Háry Béla

A kubai nemzeti hét megnyitóján, a nagy számban megjelent érdeklődők és vásárlók előtt az áruház igazgatónője a következőket mondta:

A két ország között kialakult belkereskedelmi választékcsere-forgalom eredményeként a győri Centrum Áruház ezúttal második alkalommal (1982-ben volt az első. A szerk.) rendezi meg a kubai nemzeti hetet, amelynek során négymillió forint értékű árukészlettel várja a vásárlókat. Ez alkalommal mintegy ötszázféle jellegzetes kubai áru között válogathatnak a vásárlók, s a kubai partnerek elsősorban a meleg éghajlatnak megfelelő, de itthon is nagyon kedvelt, fiatalos, modern fazonú szabadidő-ruhák, valamint a pasztell színekben kapható konfekcióáruk széles választékát kínálják a magyar vásárlóknak. Valószínűleg sikerre számíthatnak a kubai kézműipar különleges, fonott nádból és bőrből készült használati és háztartási eszközei is.

A földszinti shopban fa, márvány és kerámia népművészeti cikkek, bizsuáruk és ajándék tárgyak kaphatók.

Az áruház igazgatónője után Manuel Vila Sosa, a Kubai Köztársaság kereskedelmi minisztere szólt a bemutató jelentőségéről. Elmondta, hogy a távoli szigetország hazánkban különlegességnek számító áruival szeretné felkelteni a magyar vásárlóközönség érdeklődését a kubai áruk iránt. A nemzeti hét is jól szolgálja a két ország egyre dinamikusabban fejlődő árucsereforgalmát.

Dr. Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter elismeréssel szólt a győri áruház árukínálatáról, és többek között a következőket mondta:
— Jó érzéssel tapasztaltuk, hogy a győri áruház vezetői milyen gondossággal készültek erre a nemzeti hétre. Az a vélem ényem, hogy a felvonultatott árukészlet jól példázza a két ország közötti árucsere-forgalom fejlődését, a beszerzett árukészlet pedig minden bizonnyal garancia arra, hogy a kubai nemzeti hét valamennyi napján kedvükre vásárolhassanak a győriek.”
(K.M., Kisalföld, 1984. 10. 25.)

Tülekedés a pénztárnál.
„A Kubai nemzet hét megnyitására érkezett vendégek m egtekintették a Centrum áruház
ú j részlegét is.” Cigarettával Háry Béla.

Kapcsolódó bejegyzés: https://regigyor.hu/belvaros/gyori-centrum-aruhaz-bovitese/

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

3 × 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját