Könyvesbolt a Bécsi udvarban


1986. szeptember 4-én a MAGVETŐ kiadó könyvesboltot nyitott az Arany János utca 20. szám alatt, a Bécsi udvarban

A győri Belváros rekonstrukciójának keretében újultak meg a Baross út 18. – Arany János utca 18-20-22. sz. házak, melyek udvarainak összenyitásával alakult ki a Bécsi udvar 1984-86-ban. Ebben az udvarban nyitott könyvesboltot a Könyvértékesítő és Könyvtárellátó Vállalat, a Magvető Kiadóval közösen.

Az Arany János utca 18-20. sz. házak 1987-ben

A könyvesbolt megnyitójáról így írt a Kisalföld 1986. 19. 5-i száma:

„A Könyvértékesítő és Könyvtárellátó Vállalat, a Magvető Kiadóval közösen Győr műemléknegyedében az Arany János u. 20. szám alatti passzázsban tegnap könyvesboltot nyitott. Drucker Tibor, a Könyvértékesítő és Könyvtárellátó Vállalat igazgatója reményét fejezte ki, hogy az új könyvesbolt nem ­ csak üzlet lesz, hanem írók, olvasók és könyvbarátok találkozóhelye. Dr. Kreiter Mária, a megyei pártbizottság titkára ünnepi beszédében méltatta a könyvkultúra és a könyv szeretetének jelentőségét. Jovanovits Miklós, a Magvető Kiadó igazgatója elmondta, hogy nem véletlenül létesített a kiadó az országban elsőnek könyvesboltot. Győr ugyanis jelentős kultúrváros. A hangulatosan és a környezetbe illően kialakított könyvesboltnak 2,5 millió forint raktárkészlete van. Azonkívül egymillió forint értékű hanglemezt is kínálnak a vásárlóknak.

Drucker Tibor, Jovanovits Miklós és Dr. Kreiter Mária a megnyitón (Kisalföld, 1986. 09. 05.)

Az ünnepi megnyitó után Moldova György dedikálta a boltban A pénz szaga című nagysikerű könyvének tegnap megjelent második kiadását.

Moldova György dedikál (Kisalföld, 1986. 09. 05.)

Az első vásárlók a Magvető könyvesboltban (Fénykép Komondi Miklós gyűjteményéből)

1992. február 3-án Bécsi udvarban, a kedvelt Bécsi kávéház szomszédságában megnyílt az első győri magánkönyvesbolt, a Bécsi Bibliothéka a Magvető Téka könyvesbolt helyén. A kiváló üzletember, Balogh István elhatározta, hogy kávéháza után az említett boltot is híressé teszi. Ezért vásárolta meg versenytárgyalás után, privatizációs E-hitelből az említett boltot.

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

nyolc − 7 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját