A Bécsi udvar


A győri Belváros rekonstrukciójának keretében újultak meg a Baross út 18. – Arany János utca 18-20-22. sz. házak, melyek udvarainak összenyitásával alakult ki a Bécsi udvar 1984-86-ban.

Imre Béla tollából

„Üzletsor az egykori Bástyasor helyén

Korszerű lakások, hangulatos belső udvar

A győri tömbrekonstrukciónak szerte az országban híre van. A Liszt Ferenc utca, a Széchenyi tér után állványok borítják a Lenin út egyes házait, néhány üzletére pedig kikerült a tábla: átalakítás miatt zárva.

Az Arany János utca déli házsorai mögött húzódott valaha a győri várfal egyik jelentős része, ezért hívták a copf stílusú házak szegélyezte utcácskát 1882-ig Bástyasornak. A régi Szent Anna utca, később Fehérvári utca, majd Baross, ma pedig Lenin út és a Bástyasor kereszteződésében állt az egyik várkapu, amely felett tűztorony őrködött. A régi Fehérvári utat egyemeletes házak szegélyezték. A győri pályaudvar mellett 1890—1903. között felépült. nagyszerű városközpont új jelentőséget adott az akkori Baross útnak, hamarosan el is kezdődött nagyvárosias átépítése, amelyet azonban az első világháború megakadályozott, a másodikban pedig a Baross út is nagy károkat szenvedett. A világégés utáni beépítések pedig nem előnyére változtatták meg az utcaképet.

A Baross út 1912-ben (Képeslap)

Az elmondottak természetesen vonatkoznak az Arany János utca—Lenin út—Bajcsy-Zsilinszky út—Aradi vértanúk útja által határolt tömbre is, amely Győr belvárosának legjelentősebb része. Ott épült fel a Centrum, nemrégiben az Arrabona Aruház.

A legújabb terveket dr. Winkler Gábor, a Győr-Sopron megyei Tanácsi Tervező Vállalat Ybl-díjas építésze készítette. Nemes József, Lublóv Lászlóné, Márk Vilmos, Tóth Gyula, Németh Ottó és Baross István együttműködésével.

Dr. Winkler Gábor elmondta, hogy az említett tömbbelső túl értékes ahhoz, hogy csak árufeltöltésre, valamint gépkocsiparkolásra szolgáljon. A megoldást az itt meglévő belső udvarral rendelkező régi házak sugallták: az Arany János utca 18. romantikus, 1860 körül épült, a 20. számú ház copf stílusban 1790 körül létesült, a 22. számú sarokház pedig neoreneszánsz stílusban, 1890 körül épült.

Könyvesbolt, kávéház, borharapó

Dr. Winkler Gábor elképzeléseinek a lényege az. hogy az Arany János utca 22. számú sarokház udvarát a mai édességbolt helyén széles gyalogosátjáróval a Lenin út felé megnyitják.

Csemege édességbolt a Baross út 18. sz alatt. Itt nyitnak kaput. (Kép: MKVM leltári szám/regisztrációs szám: KF_2018_01_01_29)

Az átjáró tengelyében ugyancsak összenyitják a 22. számú ház udvarát, a 20., illetve a 18. számú épületek belső udvaraival. A 20. számú ház kapualjának felhasználásával az így kialakuló belső utcácska az Arany János utcával összeköthető. A belső udvarokra nyíló sötét, egészségtelen földszinti lakásokat megszüntetik, helyettük emeletráépítéssel, illetve a tetőtér beépítésével új, korszerű lakások létesülnek. A teljes földszintnek, sőt a pincék egy részének is a kereskedelmi, illetve vendéglátó jellegű felhasználását javasolták.

A Baross út 18. – Arany János utca 22. sarokház tornyos zárterkélye 1950 körül

A tervek szerint, a tömbbelsőbe kerül a Kővirág bolt, a műszaki könyvesbolt, itt létesül hangulatos bécsi kávéház és játékbolt. Az utca felől közelíthető meg majd továbbra is két virágbolt, a kalaposüzlet. a totózó, a széles gyalogátjárók alatt pedig a Csemege és a méteráru bolt. Vági Ervin belsőépítész most fejezte be az említett üzletek belsőépítészeti munkáját.

A régi házak földszintjéről eltűnnek az ormótlan acélportálok, és hangulatos faszerkezetű kirakatszekrényeket létesítenek. A tömbbelső szerény, de ízléses térburkolatot kap. Ott egy sor új kirakat létesül az udvar hangulatának megfelelő zsalutáblákkal. Padokat, egyszerű, mégis a környezetbe ülő lámpákat, utcai órát is terveztek ide. A feliratok, eligazító táblák, a győri kereskedelem hagyományainak megfelelően nem neonvilágításúak lesznek, hanem festettek. Az építészek tervei szerint az átjáróutca már nagyvárosokhoz hasonlóan csak nappal lesz nyitva, éjszakára rácsos kapukkal zárják le. A szép, boltozatos pincékben falatozót, borkóstolót létesítenek.

A Baross út 18. – Arany János utca 22. sarokház 1980 körül

Jelenleg Járeb János vezetésével folyik a kivitelezés műszaki előkészítése a Győr- Sopron megyei Beruházási Vállalatnál. A kivitelezés hagyományos módon a Tanácsi Epitő- és Szerelőipari Vállalat munkája lesz. Ők végzik el a szerkezeterősítő munkákat is, és az elkorhadt födémek cseréjét, örvendetes, hogy megtartják a 22. számú ház saroktornyát az eredeti formájában.
A tervek egyszerű építészeti eszközökkel, a szerény anyagi lehetőségek figyelembe vételével készültek. Az egyik legfontosabb alapelv, hogy a történelmi belvároshoz illő régi szerkezeteket és anyagokat alkalmaznak.
A nagy gondosságot igénylő rekonstrukciós munka szervezése Salakta Gyula, az IKV műszaki osztály vezetőjének nehéz feladata. Tőle tudjuk, hogy a felújítás az Aranv János utca 22. számú házzal márciusban kezdődik. Áprilisban a 20., májusban pedig a 18. számú ház rekonstrukciójával folytatódik.
” (Kisalföld, 1984. 02. 26.)

Az Arany János utca udvarainak burkolatát és berendezéseit Lelkes Mária belső építész-iparművész tervezte: utcai órát, hirdetőtáblákat, hangulatos lámpákat, padokat, éjjel lezárható rácsos kapukat. A tűzfalakra növénytartó rácsot javasolt, a bécsi kávézó terasza fölé kecses pergolát! Mindezeket a legegyszerűbb anyagokból: fából és vascsövekből. A reklámokat Zsótér László grafikusművész tervezte. A régi óvárosok mintájára festett táblákat, cégéreket rajzolt, az üvegajtókra pedig maratott díszeket, feliratokat.

A Bécsi udvar nem sokkal az átadás után. A fagyizójában állandóan hosszú sorok álltak.

Pár nappal az átadás előtt, Magyarország akkori miniszterelnöke, Lázár György is megtekintette a belvárosi felújításokat, köztük a Bécsi udvart is.

„A miniszterelnök és vendéglátói megtekintették a városrekonstrukció produktumait. Jártak a végleges átadás előtt álló Arany János utcai tömb rekonstrukciónál, ahol a nyitásra váró Bécsi Kávéházat, az Intertourist már megnyílt üzletét és néhány lakást néztek meg.” (Kisalföld, 1986. 07. 24.)

„Örömmel jelenthetjük, hogy a minap az Arany János utca és a Lenin út között létesített valóban szép és hangulatos passzázsában végre megnyílt az újkori Győr első kávéháza, amely a Bécsi kávéház nevet kapta.
Talán rosszul is írtam. Nem megnyílt, hanem díszlik.
Mert ez a kávéház dísze lett a kávéházak egykori városának. Márvány padozat, márvány asztalok, fehér herendi csészék, újságtartók, benne természetesen újságokkal, és mindehhez állandóan valódi Meinl kávé, de még koffeinmentes is. Természetesen egy igazi bécsi kávéházhoz illő kínálat várja a vendégeket.
” (Imre Béla, Kisalföld, 1986. 08. 06.)

A Bécsi Kávéház (Képeslap)

A Kávéházzal egy időben megnyílt a Szürkebarát pinceborozó is, ahol Balogh Márton, Cseh István és Galambos Mihály szolgálta ki a vendégeket.

Galéria a felújított házról és a Bécsi udvarról

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

6 − öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját