Dőlnek a szobrok 3. rész


Mi lett a sorsa a rendszerváltáskor Győrött lebontott pártállami szobroknak? Dőlnek a szobrok 3. rész.

A Szovjet hősi emlékművet a MÁVAUT pavilon előtt állították fel 1947-ben. Az emlékművet Schaffer Ferenc építészmérnök, az Iparművészeti Akadémia tanára tervezte.

Utolsó simítások az emlékművön 1947
A megkoszorúzott emlékmű 1955. április 4-én (Fotó Will József)
1956. októberében megkísérelték ledönteni az emlékművet

Az 1956-os eseményeket követően helyreállították szovjet emlékművet, amelyet 1960-ban bontottak el végleg. Ezt követően a Városháza előtt felállított Felszabadulási emlékműnél tartották a koszorúzásokat.

1971. augusztus 19-én  avatták fel a megyei jogú várossá nyilvánított Győr új városközpontját és vele együtt Mikus Sándor szobrász bronzból készült „700 éves Győr emlékmű” című, szökőkúttal kombinált domborművét.

A 700 éves emlékmű 1971. augusztus 19-én. (Kép: a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből)

1992-ben a győri képviselőtestület döntött a 700 éves Győr emlékére felállított dombormű, valamint a három zászlótartó rúd elbontásáról. 1992. június 30-án délelőtt lángvágók és nagy teherbírású daru segítségével szerelték le őket. Az emlékművet a városgondnokság raktárában helyezték el.

Képek a bontásról:

Végképp eltörölni
A 700 éves emlékmű a városgondnokság raktárában (Kisalföld, 1994. 11. 29)

Az emlékműről bővebben a Győri Szalon oldalán

Szamuely Tibor mellszobra Alexovics László alkotása. A szobrot 1963. március 21-én leplezték le a győri Malom (akkori nevén Szamuely park) ligetben.

A Szamuely szobor a ’80-as években
A feje porba hullt
Illő helyen a városgondnokság raktárában (Kisalföld, 1994. 11. 29)

Volt egy dombormű a Frigyes laktanya, szovjetek által épített ebédlőjének  Baross úti homlokzatán, amely Medgyessy Ferenc alkotása volt.

A dombormű 1985-ben (Békefi Péter gyűjteményéből)

1992-ben határozat született az eltávolításáról, de még évekig a helyén maradt, csak eltakarták.

A letakart emlékmű

Az első rész itt , a második itt olvasható

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

10 + 14 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját