Király utca 3. a „Probst-ház”


A Propszt-ház, Győrött a Király utca és a Sarkantyú köz sarkán található.

A Propszt-ház, két kis XVI. századi házból épült össze.  1703-ban már emeletes volt, földszintjén kocsmával. A manzard-tetős ház, utcára merőleges, rövid homlokzata felett kétablakos íves vonalú, kontyolt oromfal. Mai formáját a XVIII. század első felében nyerte. 1809. augusztus 31-én, a győri várat elfoglaló Napóleon császár egy napot töltött a szemközti házban és a legenda szerint őfelsége nem aludt túl jól, és mérgében egy ágyúgolyót hajított ki az ablakon mely a Propszt-ház sarkába állt meg.

A “Proszt”-ház a ’20-as években (Fotó: Glück József, a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM058_Gyor_Probst-haz)
Propszt János kefekötő, Szent László király utca 3. sz. alatt a ’40-es évek végén (kép: Borbíró – Valló – Győr városépítéstörténete, 1956)
Az Alkotmány u. 3. 1960 körül (kép: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964)
A ’80-as években (fotónegatívról szkennelve)

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

12 − 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját