Király utca 3. a “Probst-ház”


A Probst-ház, két kis XVI. századi házból épült össze.  1703-ban már emeletes volt, földszintjén kocsmával. A manzard-tetős ház, utcára merőleges, rövid homlokzata felett kétablakos íves vonalú, kontyolt oromfal. Mai formáját a XVIII. század első felében nyerte. 1809. augusztus 31-én, a győri várat elfoglaló Napóleon császár egy napot töltött a szemközti házban és a legenda szerint őfelsége nem aludt túl jól, és mérgében egy ágyúgolyót hajított ki az ablakon mely a Probst-ház sarkába állt meg.

A “Probst”-ház a ’20-as években (Fotó: Glück József, a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM058_Gyor_Probst-haz)

 

Propszt János kefekötő, Szent László király utca 3. sz. alatt a ’40-es évek végén (kép: Borbíró – Valló – Győr városépítéstörténete, 1956)

Az Alkotmány u. 3. 1960 körül (kép: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964)

A ’80-as években (fotónegatívról szkennelve)Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”