Kazinczy u. 20. az „Ecker-ház”


A reformkori Győr egyik központja.

1617-ben három ház állott a helyén. A sarokrészt Szabó István a káptalantól vette. A másik két ház Szabó Balázs és Szabó Gergely polgároké. 1703-ban a Szent Mátyás (Kazinczy) utcai részen már emeletes sarokház áll; Baranyai György tulajdona. Mellette, a Szent Mária (Czuczor Gergely) utcában Rékay Ádám földszintes háza állott, melyet később a Baranyai-házhoz csatolva emeletesre építettek. A XVIII. század végén a Bezerédy család tulajdona majd a XIX. század elején az Ecker család tulajdonába került. Két évtizeden át Ecker János ((Győr, 1788. okt. 6. – Győr, 1852. okt. 4.) háza, s a reformkori Győr egyik szellemi központja. Tulajdonosának naplóiból tudjuk, hogy a zenekedvelő házigazda korának nem egy  világhírű művészét látta vendégül, közöttük Liszt Ferencet is. Ecker halála után a család árverésen adta el a házat, 1853 január 3-án 17846 forintot kaptak érte.

Csermák kelmefestő felvevőhelye 1907-ben a Kazinczy utca 20 szám alatt. (Képeslap Németh Vilmos gyűjteményéből)

Az épület homlokzatának kialakítása, a kettős falsávok között elhelyezkedő, szalagkeretes és szemöldökpárkányos emeleti ablakok, a vakolatsávos földszint és a tört vonalú manzárdtető arra vall, hogy ez az elegáns polgárház mai formáját a XVIII. század végi átépítés során nyerte. A ház sarokerkélye a második világháborúban leszakadt.

Az ideiglenesen helyreállított ház sarok erkély nélkül az ’50-es években. A ház földszintjén Patyolat mosoda működött. (Kép: Fátay Tamás)

A házat 1962-ben állították helyre, Fátay Tamás tervei szerint.

A helyreállított épület 1963-ban. (kép: Jenei – Koppány, Győr, 1964)

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Jenei Ferenc: Régi győri házak, 1959

 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tíz − hét =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját