Húsbolt a Király utcában.


A Viola Mihály mészárosmester 1883-ban alapította meg üzletét a Király utcában.

Az “Ipari újjáépítésünk, szerk.: Tonelli Sándor dr. Kiadó: Forum Hungaricum, Bp. 1948.” könyvben ezt olvashatjuk.:

„Viola Károly hentes- és mészárosmester, Győr, Szent László király útja 10. Győrben, 1904-ben szabadult fel. Tanítómesterénél Viola Mihálynál folytatott gyakorlatot. 1913-ban átvette a nagybátyja által 1883-ban alapított üzletet.

A Király utca 1910 körül. Jobb oldalon Viola Mihály húsboltja. (Képeslap, Németh Vilmos gyűjtményéből)
Viola Károly hírdetése 1935-ből

Kisipari húsfeldolgozó gépekkel felszerelt műhelyében vörösárut, egységes kolbászárut, füstölt húsokat, szabadforgalom esetén pedig finom delikátesz húsipari termelvényeket készít. Felszerelésben, készletben és szállítóeszközökben szenvedettháborús kárait részben pótolta.

A város felszabadulása után nyomban megkezdték a munkát. Először az orosz hadsereg részére dolgoztak, majd a lakosság ellátásával részt vettek a közellátás újjáépítésében. 1946 óta aktívan működik az üzem. A Linum textilgyár állandó szállítója.

A Baross út – Király utca sarok az 1950 körül. Bal oldalon a már államosított húsbolt.

Felesége: Bognár Gizella részt vesz az üzletvezetésében. Fia: Károly középiskolai tanulmányaival egyidőben mint tanonc, édesapja mellett tanulja a szakmát.”

Az államosítást ők sem kerülhették el, a Győri Élelmiszerkereskedelmi Vállalathoz került az üzlet.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

három + 6 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját