Gyűjtsd a vasat


„Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!” – szólt a szocialista tervgazdaság kezdeti viszonyai között a hulladékhasznosítást ösztönző jelszó. 

A Népgazdasági Tanács a Tollkereskedelmi Vállalat Melléktermék és Hulladékgyűjtő Főosztályából 1950-ben hozta létre a Melléktermék és Hulladék Egyesülést, amely hamarosan a köztudatba is rövidített formájában, „MÉH”-ként került be.

Plakát 1951-ből. (https://www.museumap.hu/record/-/record/oai-aggregated-bib5842334)

1950-ben a Kabók Lajos (Teleki) utca 9. sz. alatt volt a Győr-Sopronmegyei Melléktermék Hulladékgyűjtő Vállalat központja és átvevőhelye, majd 1952-ben a Rákóczi Ferenc utca 34. sz. alá került.

MÉH központ, Győr Kabók Lajos (ma Teleki) u. 9. 1950-ben.

Az 1950-es években a sajtó rendszeresen tájékoztatott a fémgyűjtés eredményeiről.

Példának a Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1953. április 18-i számában megjelent írást teszem ide, mert az alábbi képeken szereplő vasgyűjtő gyerekek a Nagy Jenő utcai (ma Radnóti Miklós) általános iskola tanulói voltak, melyet megemlítenek a cikkben.

Vasgyűjtő csapat a Munkácsy utca 8. sz. ház udvarán, kb. 1954. (Kép: Éliás Ferenc)
Pajtás-szekérre gyűjtik a fémet a Munkácsy utca 8. sz. ház udvarán, kb. 1954. (Kép: Éliás Ferenc)

A Munkácsy utcai képekért köszönet Éliás Ferencnek.

Győri MÉH átvevőhelyek ( Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1952. 09. 14.)
„Fémgyűjtő hónap az 5 éves terv sikeréért” (https://galeria.lib.unideb.hu/plakatok/item/10021)
Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

7 − 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját