Dőlnek a szobrok 1. rész


Mi lett a sorsa a rendszerváltáskor Győrött lebontott pártállami szobroknak? Dőlnek a szobrok 1. rész

Kezdjük a Városháza előtti szobrokkal.

Szobrok a Városháza előtt ( Győr, Panoráma útikönyv, 1974)

Kovács Ferenc -„Tanácsköztársaság emlékműve”  alkotását 1959. március 22-én, Konyorcsik János -„Felszabadulási emlékmű”  alkotását 1960. november 7-én avatták fel.

A győri politikai kerekasztal határozata értelmében a városi tanács felkérésére a honvédség MN 5532 alakulata 1990. március 9-én megkezdte a tanácsháza előtti két szobor eltávolítását.

A Városháza előtti két szobor 1990-beli eltávolításáról nem született tanácsi határozat. Az akkori politikai kerekasztal akaratából bontották le a két katonát talapzatáról. A Felszabadulási emlékmű a nádorvárosi temetőbe, a szovjet katonai sírokhoz, a Tanácsköztársaság emlékműve a likócsi laktanyába (ott 5 évig őrizték), majd szintén a nádorvárosi temetőbe, az I. világháborús katonasírkertben került.

Képek a Tanácsköztársasági emlékmű bontásáról 1990. március 9.:

Irány a laktanya
A laktanya udvarán ( Kisalföld, 1994. 11. 29. )

Az Új Tér-kép hetilap, 1990. március 21-i száma így írt a bontásról: „Néma tömeg állta körbe a szobrokat, a darut, a szállító teherautót, a szobordöntő kiskatonákat. Egy korszak jelképei tűntek el Győr főutcájáról, a Városháza előtti térről. Tulajdonképpen örülnünk kellene. Mégsincs sehol egy mosolygós arc. Sehol egy felszabadult sóhaj. A szobrok, s velük együtt a megszálló hadsereg katonái eltűntek. Szabadok vagyunk mint a madár.”

Képek a Felszabadulási emlékmű bontásáról 1990. március 12.:

Előkészületek
A Felszabadulási emlékmű már a platón pihen

A bontási képekért köszönet Győr Város Levéltára – Műszaki levéltárának

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

4 hozzászólás

  • Kálinger József
    2018-06-06 at 15:44

    Ha már szobrokról van szó! A Rába-parton álló Szent István szobor jelenleg, , eldugott helyen van! Végre méltó helyére – a Szent István útra kellene helyezni – ha már az út róla kapta nevét…….

Szólj hozzá!

4 × egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját