Az utolsó országos vásár a Bisinger sétány helyén


1908. április 14-én tartották meg az utolsó országos vásárt a mai Bisinger sétány helyén.

Győrváros közgyűlése 1906. május 17-én elhatározta a régi állatvásártér parkírozását, de kivitelét akkorra halasztotta, amikor a vasútsorral parallel nyitandó házhelyekért leg­alább 150.000 korona bevételre számíthat.

„Győr sz. kir. város törvényhatósági bizott­ságának május 17-én tartott közgyűlése el­határozta, hogy az állatvásárteret mostani helyéről áthelyezi, annak mostani helyét parkírozza és a meglevő átlatvásártérnél déli, az államvasút gyorsáru felvételi épülete előtt elterülő s a Baross-hídtól a meghosszab­bítandó Fácán utcáig terjedő 380 m. hosszú és 30 m. széles sávot építkezési célokra el­ adás utján értékesíti.” (Dunántúli Hírlap, 1906. 05. 29.)

Az állatvásártér helyszínrajza 1890 körül. A gabona piac helyére épül majd a Városháza.
Győr várostérképe 1907 körül. Zöld aláhúzással jelöltem az Állatvásárteret.

1907 őszére tervezték vásártér kihelyezését, de az csak 1908 májusára valósult meg.

Az utolsó vásárról így írt a Győri Hírlap 1908. 04. 14-i száma.:

A legforgalmasabb győri vásár a nagyheti, mely szezonvásár a gazdaságban, iparban és kereskedelemben. A régi nagy vásárok emlékét idézte fel a mai vásár.
Az állatvásárra 1825 lovat, 2788 szarvasmarhát, 77 borjút és 42 sertést hajtottak fel.
Ez volt az utolsó vásár ezen a vásártéren, a júniusi vásár már az új állatvásártéren lesz.”


Az utolsó országos vásár a mai Bisinger József sétányon 1908. április 14-én. (Kép forrása:
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum leltári szám/regisztrációs szám: XJM.F.1183)

Az állatvásártér rendezése. A tegnap megtartott állatvásárral az állatvásártérnek, mint olyannak szereplése megszűnt. Az állatvásárteret kihelyezik a vágóhíd közelébe, a helyét pedig parkírozzák. Ma kezdték meg a korlátok szétbontását, mellyel valószínűleg nyolc nap alatt végeznek, azután elkészítik az utakat és a tervezett gyepágyakba fűmagot vetnek el. Az ültetvényezést csak őszszel fogják elvégezni. S ahol azelőtt szilaj paripák száguldtak, s patkóikkal fölverték a földet, jelzőtáblák hirdetik majd, hogy még a kis kutyuskákat is csak úgy szabad sétáltatni, ha pórázon vezetik azokat.” (Győri Napló, 1908. 04. 15.)

Hírdetmény a vásártér kihelyezéséről (Győri Hírlap, 1908. 05. 30.)
Győr várostérképe 1910. Zöld aláhúzással jelöltem az új Állatvásárteret.
A Bisinger sétány látképe (Képeslap, postabélyegzés 1912)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

18 + tizennégy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját