Az un. “ÉDÁSZ” ház, Győr


Az un. „ÉDÁSZ-ház” Fátay Tamás és Lang János (GYŐRITERV) tervei szerint épült 1961-62-ben, az Aradi vértanúk útja és a  Szent István út sarkán.

A Vásártér és a Deák út sarkán álló ház helyére épült az „ÉDÁSZ-ház”:

Vásártér – Deák u. sarok 1910 körül (Képeslap)

Sajnos nem tudtam kideríteni hogy mi lett a régi épület sorsa (talán háborús kár), de az ’50-es évek elején már fagylaltozó-kert működött a helyén:

Fagylaltozó-kert az üres telken.

Az üresen álló saroktelek 1958-ban:

Az üresen álló saroktelek 1958-ban.

„1957-ben a megye vállalta az ÉDÁSZ Vállalat lakóépület-beruházásának vezénylését. Az épület földszintjén kívánta elhelyezni saját beruházását, a nyugati látogatók fogadására szolgáló idegenforgalmi hivatalt. A Győr-Sopron Megyei Tanács Tervosztálya a Győri Tervező Vállalatot bízta meg a lakóépület tervezésével.”  (Fátay Tamás: Győr – Városépítés és városrendezés 1945 és 1986 között. Győr, 2011)

A helyszínrajz (Győr Város Levéltára / Műszaki Levéltár)

A 3 millió 600 ezer forint költséggel épülő házban négy egy-, négy két- és nyolc háromszobás lakás lesz. A lakások beépített konyhabútorral és központi fűtéssel készülnek.

Koszorúzás a Tanácsköztársasági emlékműnél 1962. március 21.-én. Háttérben az épülő „ÉDÁSZ”-ház.
(Fénykép Békefi Péter gyűjteményéből)

 

Kisalföld, 1962. 03. 23.

 

Az épülő ház (Kisalföld, 1962. 05. 09.)

Igy ír Fátay Tamás a Magyar Építőművészetben:

„A Tanácsköztársaság út  felé tájolt főépület a lépcsőházat, az 5 és 6 férőhelyes lakásokat foglalja magába, míg a 2 személyes lakások az Aradi Vértanúk útjára nyílnak. […] Az eredetileg összefüggő földszinti helyiséget (ÉDÁSZ befizető és bemutató terem) az épület átadása előtt egy hónappal a beruházó megosztotta, és az Idegenforgalmi Hivatalnak is helyet szorított.”

Az Idegenforgalmi Hivatal

Az épület Átadás-átvételi jegyzőkönyve itt olvasható

Az új épület Szent István úti oldalánál 1965 nyaráig benzinkút működött:

Benzinkút a ház Szent István úti oldalánál

Benzinkút a ház Szent István úti oldalánál

„Győrött ezen az épületen alkalmaztunk először központi televízió-antennát, amely Budapest, Bécs (! – a szerk.) és Pozsony tiszta vételét biztosítja minden lakás számára.” 

Központi antenna az ÉDÁSZ-ház tetején

 

A Városháza felől 1963-ban (Kép: fortepan_50583)

 

A Városháza felől 1965 körül

 

Az Aradi vértanúk útja felől, jobb oldalt az 1959. augusztus 17-én megnyílt Orvosi Műszer bolt

 

Az ÉDÁSZ-ház 1965 körül

A mellette lévő gigantikus épület már épül (balra), az új megyeháza helyén (jobbra) még áll a régi, kissé foghíjas a beépítés (1969):

1969-ben, balra az épülő un. 139 lakásos tömb

A ’70-es években „CASCO” reklámot helyeztek el a tetején:

CASCO reklámmal

Fotók: GYŐRITERV

Modern Győr

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

tizenhat − 12 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját