Az Árpád út régi képeslapokon


Az Árpád út Győr Belvárosában a  Munkácsy utcától indul ki és  nyugat—keleti irányban  a Vas Gereben utcáig terjed.

Az utca egykori elnevezései:

Császár utca Árpád út Beloiannisz út Árpád út.

Az Árpád út – Gárdonyi utca sarok


Története:

A várfalak lebontása után kialakult új városrészt, az V. Ferdinánd várost mint kerületet 1839-ben iktatták be. Ekkor már kialakult a mai Árpád út egyenes vonala. A város virágzó gabonakereskedelme idején majdnem az egész utca magtárházakból állott.
Első neve 1896-ig Császár utca volt. Ezt követően 1952-ig Árpád út. Ekkor a város tanácsa nevét Beloiannisz Nikosznak (1916—1952), a görög kommunista mozgalom vértanújának emlékére Beloiannisz út névre változtatta, később azonban ismét visszakapta eredeti nevét. A Bach-korszakban Kaiser Strasse.

Az Árpád utca (Postabélyegzés 1915)

Mindkét oldalát zárt sorú, jobbára emeletes házak szegélyezik. A bal oldalán, a Czuczor Gergely utca sarkán van az egykori városi Kultúrház, amelyben jelenleg a Vaskakas Bábszínház működik.     A Kultúrházban kapott helyet kezdetben a városi képtár és a városi múzeum is.

A városi Kultúrház az Árpád út és a Czuczor Gergely utca sarkán

A mai nevét 1896. február 4-én kapta. A város közgyűlése azért is nevezte el a honfoglaló Árpádról, mert a történelmi feljegyzések szerint a fejedelem többször megfordult Győrött és a város vidékét saját nemzetsége számára tartotta fenn.

Az Árpád út – Baross út sarok (Postabélyegzés 1915)

Hossza 1342 m, úttestének szélessége 8 m, burkolata aszfalt.

Az Árpád út – Gárdonyi utca sarok (Postabélyegzés 1918)
Az Árpád út 42. (Postabélyegzés 1928)
Az Árpád út

Felhasznált irodalom: Tomaj F.: Győr utcái és terei, 1967 (Arrabona – Múzeumi közlemények 9.)

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

17 + 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját