A Szent Lázár templomrom


1981. novemberében a Káptalandombon folyó építkezések, és a vele együttesen végzett régészeti kutatások során, román kori kápolna (Szent Lázár templom) maradványaira találtak.

A Győri Bazilika déli oldalánál az Apor Vilmos püspök tere közepén találhatóak az Árpád-kori, Szent Lázár plébániatemplom, Győr legrégebbi templomának maradványai.

A félköríves szentélyű templom nyugati részében a karzattartó pillérek alapozása került elő. A földszinti szintje körülbelül 1,5 méter mélységben van a jelenlegi térszint alatt, az alapfalak és az oldalfalak körülbelül egy méter magasságban maradtak meg. A kis-templom egyhajós, a hajóban ülő-pad volt kiképezve kőfalazatból a főfalak előtt, a hajó közepén kőalap volt, feltételezhetően a püspöki trónus alapja. A hajó közepén részben feltárt kő alapú építmény csak háromnegyed kör formájú, a nyugati része egyenes vonalban záródik.

Kisalföld, 1983. 07. 06.

A székesegyház déli oldala mellett kiásott 11-12. századi templom, a várbeli Szent Lázár-plébániatemplommal azonosítható. A templom a Székesegyház építéséig működött, elemeit az építkezésben felhasználták.

A  reneszánsz bástyarendszer kiépítése brutális beavatkozást jelentett a középkori város szerkezetébe. Az olasz fundátorok a meglevő adottságokkal láthatóan nem nagyon törődtek; ahol szükségét látták, egész tömböket taroltak le, még a nagyobb épületekkel, templomokkal sem törődtek. Így esett áldozatul a bontásoknak a korábban tűzkárt szenvedett Szent Lázár templom is.

A Szent Lázár templomrom helyreállítása és a tér kövezése 1984-ben
A Szent Lázár templomrom helyreállítása és a tér kövezése 1984-ben

1985-re elkészült a tér kövezése és a templomrom védőpereme is.

A megújult tér a Szent Lázár templomrommal és a Szent Mihály szoborral
A megújult tér a Szent Lázár templomrommal és a Szent Mihály szoborral

Felhasznált irodalom: https://regitemplomok.wordpress.com/2016/04/23/gyor-szent-lazar-templomrom/

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

egy + tizenhárom =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját