A Szemenyei-ház


A Szemenyei-ház kétemeletes épület, Győr történelmi belvárosában, a Bécsi kapu – korábban Köztársaság – téren emelkedik a 4. sz. alatt. A szabálytalan L alaprajzú, belsőudvaros lakóház zártsorú beépítésű: délről a szintén kétemeletes, de magasabb Bécsi kapu tér 3. számú épület – Schäffer-ház -, míg északról a Sforza-félbástya kazamatáinak bejárata határolja.

A ház első pillantásra nem bír jelentősebb műemléki, építészettörténeti értékkel, ezért történetével a győri kutatás nem foglalkozott. Vizsgálatára csupán a műemléki helyreállítások kapcsán került sor. Nagy Judit 1984-ben készített „előtanulmánya” megállapítja, hogy a telek 1830 előtt üres volt, és feltételezte, hogy az
épületet a mellette álló Scháffer-házzal egyidejűleg, az 1830-1832 közötti időben emelték.

Egy érdekesség: A Városházépítő Bizottság három szóba jöhető területet vizsgált meg 1892-ben, amelyek
közé tartozott a Karmelita tér is. A karmelita templomra néző épület nemcsak a Scháffer-házat és a Szemenyei-házat, hanem a várfalakat és a kazamatákat is lerombolásra ítélte volna. A terv nem valósult meg.

Székely Zoltán írása az épületről  ITT

(Győri Tanulmányok. Tudományos Szemle 32/2011 (Győr, 2011)Székely Zoltán: A Szemenyei-ház)

A fotókat Persa András készítette az 1984-es felméréskor

Az épület homlokzata

 

A baloldali kapu

 

A jobboldali kapu

 

Lépcsőház

 

 

Lépcsőház

 

Az udvar

 

Lakásbelső ( I. em. 13.)

 

Konyha az I. em. 17-ben

 

 

 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

4 hozzászólás

 • János Nagy
  2017-10-03 at 17:10

  a sarokházzal együtt meg a volt”vaskakassal együtt az enyészet eszi !! Megvette a sarokházat/átjátszották neki az most szépen megvárja,most újítják a téren a közműveket,talán majd az épületet is felújítja a város, mert rontja a városképet, és utána majd eladja a városnak busás haszonnal !! ezt nem mutyinak nevezik !! Miért nem kötelezik a tulajdonosokat a felújításra,állagmegoldásra ! Mikor nagy volt e felháborodás lemeszelték színesre a homlokzatokat !! Röhej !!!

  • Lajos Fácán
   2017-10-04 at 09:18

   Uram! A Szemenyei házat csodásan felújította új tulajdonosa, kávéház, kiállítóhely működik benne. Nézze meg! A Scheffer ház viszont pusztul.

 • János Nagy
  2017-10-03 at 17:12

  Nagyon tisztelem Nagy Endre munkásságát,de az épületek láttán kikívánkozott belőlem !!

Szólj hozzá!

3 × három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját