A Rábaszer


Az egykori Rábaszer (ma Zechmeister Károly utca) a Karmelita (ma Bécsi kapu tér) tér nyugati oldalánál kezdődik és a Rába jobb partján haladva egészen a Munkácsy útig terjed.

Az utca egykori elnevezései:
Rábaszer
Zechmeister Károly utca Fürst Sándor utca— Zechmeister Károly utca.

A Rábaszer egy 1870 körüli kabinetfotón


Története:

Már a múlt század első felében kezd kialakulni. A város gabonakereskedelmének virágzása idején a hajók idáig hozták fel áruikat és innen irányították, szállították tovább.  Ekkor az egész utca úgyszólván csak magtárházakból állt és csak később, a századforduló táján kezdik ezeket lakásokká átalakítani. Az utca eredeti neve Rábaszer, amelyet a Rába melletti fekvésétől kapott. 

A Rába-parti rakodóról a képre kattintva bővebben olvashatnak:

A Rába-parti rakodó

 

Győr, litho képeslap (postabélyegzés 1899)

 

A Rábaszer a Hosszú-híd felől (Képeslap, postabélyegzés 1900)

 

A Rábaszer (Képeslap, postabélyegzés 1905)

A Rábaszer nevét 1910-ben megváltoztatták és Zechmeister Károlyról (Győr, 1852. május 21. – Budapest, 1910. január 28.), a város volt polgármesteréről nevezték el, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a XIX. század végén Győr város gazdasági életét a válságból kivezette és az elvesztett gabonakereskedelem pótlására új utakat nyitott a nagyipari és gyáripari fejlődésben.

A Rábaszer (Zechmeister Károly utca ) látképe (Képeslap, postabélyegzés 1913)

 

Zechmeister Károly utca az Időjelzővel

Az Időjelző története ITT olvasható

Zechmeister Károly utca (Képeslap, postabélyegzés 1922)


város közgyűlése 1948-ban Fürst Sándorról (1903—1932) nevezte el az utcát, majd 1990-ben visszakapta a Zechmeister Károly nevet.

Felhasznált irodalom: Arrabona – Múzeumi közlemények 9. (Győr, 1967) Tomaj F.: Győr utcái és terei

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

 • Medizinalrat dr puhr ferenc osztalyvezetö föorvos
  2019-04-04 at 13:23

  gyerekkoromban mikor legitamadaskor a kaptalandombra szaladtunk Wagner kanonok pincejeben a rabaszer-en szaladtunk az eötvös terröl–apam aleanygimnazium igazgatoja volt- meg a sinek is meg voltak. de regen volt–iden vagyok 80 eves-örömmel olvasom kozma ur megemlekezeseit. sok egeszseget, kellemes husvetot kivan dr puhr ferenc

  • kozma.endre
   Kozma Endre
   2019-04-04 at 14:49

   Kedves Ferenc!
   Köszönöm és viszont kívánom.

Szólj hozzá!

tizenkettő + 18 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját