A Bergmann cukrászda
A Bergmann cukrászdát Bergmann Imre cukrász nyitotta meg 1939 tavaszán Győrött, a Wennesz Jenő (ma Bartók Béla) út 7. sz alatt.
Amit Egernek a Dobos, Szegednek a Virág – azt Győrnek Bergmann Imre cukrászdája jelentette.
A kapuvári iparos családból származó Bergmann Imre a cukrászmesterséget Budapesten tanulta, majd több jó nevű cukrászdában gyarapította tudását, mielőtt családi összefogással 1939 tavaszán Győrött cukrászdát nyitott a Wennesz Jenő (ma Bartók Béla) út 7. – Csaba utca sarokházban.
Az 1949-es államosítást ő sem kerülte el, így iparát nem gyakorolhatta, az üzlethelyiséget, a teljes berendezést és a munkaeszközöket be kellett szolgáltatnia. Mindent elkövetett azért, hogy újra cukrászdát nyithasson, amit 1954-ben Gönyűn tudott megvalósítani, ahova a győri vendégek közül sokan kijártak süteményeiért és fagylaltozni. 1955. nyarán költözött vissza Győrbe, ahol közben az Attila u. 31. szám alatti családi házuk átépítésével műhelyt, üzlethelységet alakított ki. Az üzletnyitás feltételeit megteremtve megnyithatta cukrászdáját a győriek számára.
Ifj. Bergmann Imre, édesapja nyugdíjba vonulása után, 1982-ben vette át a cukrászda vezetését ugyanolyan szakmai elhivatottsággal, igényességgel, mint édesapja annak idején, amit a vendégkör már megszokott, sőt el is várt.
„A kakukkos óra
Nádorvárosban az Attila utcában van egy kedves családi cukrászda. Tulajdonosa Bergmann Imre, országoshírű cukrászmester. Sokan ismerik a városban és ezen az eldugott helyen is megkeresik a törzsvendégek. Eddig nem ismertem ezt a helyet, azért örültem meghitt hangulatának és a régi órának, amely kakukk hanggal jelzi az idő m úlását. Ez a cukrászda különben is figyelemreméltó: szeszesitalt nem mérnek benne, nincs zene, csend van, jó a fagylalt és a cukrászsütemény, erős a fekete és kevés helyen bújhat el meghittebb beszélgetésre egy szerelmes pár, mint itt.” (Kisalföld, 1957. 08. 14.)
1958-ban a Bergmann cukrászdában már jegeskávét is lehetett kapni.
” Jegeskávéval kedveskedett a napokban vendégeinek Bergmann Imre győri cukrászmester. Az új édesség tojás nélkül tejszínnel és kevés vízzel készült. Ugyanúgy fagyasztják mint a fagylaltot és tejszínhabbal tálalják.” (Kisalföld, 1958. 07. 12.)
” A híres cukrászmesterek sorát gyarapítja Győrött Bergmann Imre, akinek üzlete valóságos kis cukrászati múzeum, ahol készíti és árulja finomabbnál finomabb süteményeit. Mario del Monacót, amikor Budapestre tartva átutazott Győrött, kísérője elvitte Bergmannékhoz franciakrémest enni. Annyira ízlett a világhírű tenoristának, hogy becsomagoltatott magának tíz darabot, azután így búcsúzott a kuktasapkás, ősz hajú mestertől, amire ma is a legbüszkébb Bergmann úr : „Ilyen cukrászda, mint a magáé, nálunk Itáliában is alig található. Tudja, ez ilyen kuglófillatú conditorei.” Bergmann úr egykoron a híres-nevezetes Polly és Mally cukrászcégnél tanulta a szakmát Budapesten, az Egyetem utcában. Bergmannék cukrászdái vendégkönyvében többi között Szendrő József, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva és még számos híresség beírása található, azonkívül Szaúd-Arábiából, Algériából, Ausztráliából, Kanadából küldött levelezőlapok, amelyekben a Bergmannék által készített franciakrém es ízére emlékeznek. Naponta 25-féle süteményt, nyáron 15-féle fagylaltot készít. A jó süteményeken kívül arra a legbüszkébb, hogy Ernő fia a balatonfüredi Marina Szálló mestercukrásza, Imre fia pedig Sopronban szerzett erdőmérnöki diplomát, majd utána megszerezte a cukrászmesteri oklevelet is.” (Imre Béla, Kisalföld, 1981. 03. 01.)
1997-ben Győr belvárosában, az Esterházy-palotában a Király u. 17. szám alatt megnyitották második üzletüket, ahol megpróbálják az Attila utcai cukrászda hangulatát egy-egy stíluselemmel megjeleníteni.