Serház az Aranyfácánhoz


1976. július 9-én nyílt meg Győr-Révfaluban az Ady Endre u. 2. szám alatt az Aranyfácán söröző.

Győrött az első serházat 1754-ben a mai Kossuth Lajos út 22. számú ház helyén nyitották, majd 222 évvel később megnyílt a legújabb söröző a városban.

A Kisalföld, 1976. július 10-i száma így írt az Arany fácán söröző megnyitásról: Serház az Aranyfácánhoz. Sajnos csapolt sört csak kevés helyen és ritkán lehet kapni a megyeszékhelyen.  A Győri Áfész jóvoltából tegnap újabb színvonalas vendéglátóipari vendéglátó hellyel gazdagodott Győr. Révfaluban a volt Patyolat épületben, amelyet a győriek csak Csermák-háznak neveznek, megnyílt az Aranyfácán söröző.

A Csermák-ház 1920 körül (Kép: DRKPK helytörténeti gyűjtemény)
Az Aranyfácán söröző étel- és italalpja 1977-ből (Forrás: Balogh Gábor)

Az egy nagy és a két kisebb teremben 170 személy foglalhat helyet kényelmesen.

Az Arany fácán söröző (Kép: Ciklámen reklámkiadvány, 1981)

Miért Aranyfácán? Mert az Ógyallai (Hurbanovo) sörgyár az általa legnagyobbrészt exportra gyártott, és a világon mindenütt AranyfácánZlatý Bažant – néven ismert sört szállítja Győrbe.

Az Arany fácán (Zlatý Bažant) címkéje 1986 (Kép: saját gyűjtemény)

Az ismert sört jégbe hűtve, csapolva és üvegben mindig lehet kapni, azonkívül árusítják a gyár finom barna sörét is. a gyár ellátta a sörözőt a jelenleg forgalomban lévő legkorszerűbb hűtőpulttal. Azonkívül söröspoharakkal és korsókkal, melyeket a gyár emblémája díszít. Az étteremben a finom falatok kedvelői mindig fogyaszthatnak grillételeket, az ízes falatok kedvelői szalontüdőt és pacalpörköltet. A Győri ÁFÉSZ reméli, hogy a söröző megnyitásával – amelynek vezetője Garab Sándor, a fiatal vendéglátóipari szakember – kulturált szórakozást nyújt a győrieknek.”

Hirdetés, kis nyomdahibával (Kép: Ciklámen reklámkiadvány, 1981)

Később Gold Fassl néven osztrák söröző lett.

A Csermák-ház a Gold Fassl sörözővel
A Gold Fassl osztrák söröző

A ’90-es évek elején az ÁFÉSZ-tól magánkézbe került és mint söröző megszűnt, majd Malibu Tropical Night Club néven nyitottak újra.

A Malibu Night Club a ’90-es években

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

2 × öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját