A Tanácsi csónakház


1962. június 2-án avatták fel a Wyberál László és Lang János (GYŐRITERV) által tervezett Tanácsi csónakházat a győri Mosoni-Duna parton.

„A Mosoni-Duna és a Rábca torkolatának környéke csónakházak telepítésére ideális lehetőséget nyújt. A városhoz közel van és magas fekvése védelmet nyújt a gyakori zöldár ellen. A telek, melyre az új csónakház épült, a Duna déli partján van, tehát tájolási szempontból kedvezőtlen helyen. A csónakház téli-nyári üzemeltetésre készült. Az épület összetett, több funkciót kielégítő létesítmény. A telek déli oldalát magas jegenyefák szegélyezik. Az épület földszintjére került a csónaktároló, a férfi és női öltöző, a zuhanyzó, a WC-csoport, a kettős kisgolyós tekepálya a hozzátartozó előtérrel és büfével, valamint a tekepálya végén a főbejárat mellett az egyik oldalán nyitott kerékpártároló. A földszint oldalfalai süttői kemény mészkőből készültek, hogy az esetleges áradásoknak jobban ellenálljanak.” (Magyar Építőművészet, 1962/4. p22-24. szöveg: Simányi Frigyes )

A csónakház helyszínrajza (GYŐRITERV kiadvány)

A tervezés éve: 1960, kivitelezés: GYÁÉV, költség: 674-forint / légköbméter

Az új csónakház Sziget felől (GYŐRITERV kiadvány)

Az új csónakház Révfalu felől (GYŐRITERV kiadvány)

„A tanácsi csónakházban most szünetel a vízparti élet. A régi épületet lebontották, és a munkások már az új falakon dolgoznak. A falak körvonalai mutatják, hogy a Duna-part nemsokára szép építménnyel gazdagodik. Formára talán a tanácsi csónakház lesz a legszebb vízitelep a győri vizek partjain.  Modem és könnyed, széles épülete tökéletesen fog beleilleszkedni majd a vízparti panorámába. ” (Kisalföld, 1961. 06. 15.)

A csónakház a ’80-as évek vége felé

A csónakház udvarán egy szobor került elhelyezésre, erről jelenleg csak fotók vannak. Sajnos sem az alkotót, sem a felállítás évét nem tudtam még azonosítani. Ha valaki tud információt, kérem jelezze felém.

Egy biztos; 1965-ben már állt.

Kisalföld, 1965. 10. 17.

Szobor a csónakház udvarán

Szobor a csónakház udvarán

Az egykor csónakháznak épült épület ma étteremként és szállodaként üzemel, több helyen átalakítva.

A ’90-es évek végétől fogadóként üzemel

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

15 − tizenhárom =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját