A Mátyás étterem


1965 karácsonyán nyílt meg Győr-Gyárvárosban, a Szondi utca 3. sz. alatt a Mátyás étterem.

A Győr-Sopron megyei Vendéglátó Vállalat által építtetett Mátyás éttermet Bognár István tervezte a Győr Sopron Megyei Tanácsi Tervező Vállalatnál.

A Mátyás étterem alaprajza (Kép: Műszaki Tervezés 1968/12.)

A Mátyás étterem megnyitása csendben történt, talán azért mert még nem volt meg a használatbavételi engedély, amit csak 1966. január 19-én kaptak meg.

A Kisalföld 1965. december 25-i számában egy rövid hír jelent meg:

” A Győr-Sopron megyei Vendéglátó Vállalat karácsonyi ajándéka két új kisvendéglő. Az egyik Győr, a másik Mosonmagyaróvár ipartelepén nyílt meg. A modern ízléses berendezésű kisvendéglőkre négymillió forintot költöttek.”

Az új Mátyás étterem (Kép: GYSMTTV kiadvány)

„Bognár István tervének érdekessége, hogy az ide 1941-ben épült, a terepszintből kb. 1,5 métert kiemelkedő masszív vasbeton szerkezetű óvóhely elbontása nem volt lehetséges, így erre épült rá az étterem. A tervező a kötöttségeket próbálta előnyre fordítani. A bunkerbe raktárak és a gépészet, fölé az üzemi és kiszolgáló helyiségek kerültek, míg a vendégtér és az azt kísérő terasz az óvóhely adta magasságban, a terepszint felett nyúlik ki a tér irányába. Ez alatt a terv szerint tizenöt darab autóparkoló volt, ezt ma már nehéz elképzelni, mert utólag a nyitott alsó szintet befalazták.” (Műszaki Tervezés 1968/12)

A Mátyás étterem használatbavételi engedélye
A Mátyás étterem használatbavételi engedélye

„Az új vendéglő sikere

Győr gyárvárosában az óév utolsó napjaiban új vendéglőt nyitottak meg. Főpróbája tulajdonképpen szilveszterkor és az új év első napjaiban volt. Kiemelkedő forgalma volt, és még tegnap is sokan keresték fel. Egyedül az okozott zavart, hogy elromlott a légkondicionáló berendezés. Nem éppen jó hír. A vendéglőt olyan sokáig építették, hogy ez már igazán elmaradhatott volna.” (Kisalföld, 1966. január 4.)

A Mátyás étterem a ’70-es években
A buszváró mögött az étterem a ’80-as években

A ’90-es évek végétől sok mindenre használták az épületet; volt „Holland bútor”, Kínai étterem”, „Panzió”, „Kínai ruhaüzlet”.

Az étterem mint bútorbolt
Mint panzió

Több éves üresen állás után 2017-ben lebontották. Helyére társasház épült.

Az egykori Mátyás étterem épülete a bontás előtt (Kép: Modern Győr / HG/
Az épület bontása 2017-ben (Kép: kisalfold.hu)

A használatbavételi dokumentumért köszönet Győr Város Levéltára / Műszaki Levéltárának.

Címkék: , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Baranyi Tibor
    2019-12-25 at 07:49

    Tåmogatô nylatkozatot keresk

Szólj hozzá!

tizenöt + 18 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját