Rendőrségi segélyhívó


1974 júliusában, Magyarországon elsőként Győrben szereltek fel utcai segítségkérő állomásokat (rendőrségi segélyhívó).

Győr lakossága régóta szorgalmazta a nyílvános segítségkérő – állomások felszerelését, mivel az utcai nyílvános telefonok jó része használhatatlan volt a garázda elemeknek köszönhetően.

A Győr-Sopron (ma Győr-Moson-Sopron) megyei Rendőr-főkapitányság ismerve a gondokat, a város közbiztonságának javítása végett utcai segítségkérő – hálózat létesítését határozta el.

„Hazánkban elsőként Győrött

Utcai segítségkérő-készülékeket szerelnek fel

Dr. Gerendai László rendőr-vezérőrnagy, megyei főkapitány tegnap mutatta be a készüléket és ismertette technikai megvalósítását a sajtó képviselőinek.

A készülék kivitelezése tetszetős. Betonalapon álló két méter magas oszlop kék-fehérre festve. A felső részén magyarul és idegen nyelven is olvasható a „rendőrség” felírás. A készüléket az említett oszlopba építették be, amelyen egy hívógomb és felette a beszélőhely található. A hívógomb megnyomása után a rendőrségi ügyelet jelentkezik, akivel a segítséget kérő éjjel nappal beszélgetést folytathat. Kérheti a rendőrség segítségét, a mentőket, és a tűzoltókat. Az oszlop tetején lévő kék lámpa akkor lép működésbe, ha a rendőrség központjából keresik a környékben szolgálatot teljesítő rendőrt.

A segélyhívó (Kép: Kisalföld, 1974. 07. 19.)

A hívásra elegendő a hívógombot egyszer benyomni. Azonnal jelentkezik a rendőrség, a kérést pedig be lehet mondani. A rendőrség és a posta nyolc szakemberből álló brigádja tegnap megkezdte a készülékek felállításának munkálatait.

Augusztus 1-ig, Győrött az alábbi 20 helyen áll a lakosság rendelkezésére a hívó készülék:

Révfaluban a Rónay Jácint és a Szövetség utcák találkozásánál az élelmiszerüzlet előtt. A Dunakapu téren a hídfőnél lévő újságos pavilon mellett. A Szabadság (Városház) téren a megyei tanács épülete mellett. A Batthyány téren, a Mátyás téren, az Ipar és a Puskás Tivadar, a Vágóhíd és a Kandó, a Corvin és az Álmos utcák kereszteződésében. A Felszabadulás (Szigethy Attila) és a Fehérvári út találkozásánál, a Felszabadulás (Szigethy Attila) és a Bacsó Béla (Tihanyi Árpád) út kereszteződésében az ÁBC-áruház előtt. Az Ifjúság körúton az „Ifjúság ÁBC” áruház előtt. Szabadhegyen a József Attila utcában a templom előtt, Szabadhegyen a Vöröshadsereg (Szent Imre) és a József Attila utcák találkozásánál, az élelmiszerbolt előtt. A Kálvária utca és a Hunyadi utcák találkozásánál az élelmiszerbolt előtt. A Bokányi Dezső (Liget) és a Nép utca kereszteződésében a termelőszövetkezeti iroda mellett. A Kossuth Lajos utca 13—15. számú házak előtt. A Márvány utca 6— 8. számú házak előtt. A Köztársaság (Bécsi kapu) térnek a Rába felöli sarkán, azonkívül vagy a Munkásőr (Kodály Zoltán) utca 31—33., vagy a Harcsa vendéglő előtt.

Segélyhívó a Baross út és a Kazinczy utca sarkán 1983-ban (Kép: fortepan_219417 / Krizsanóczi Anna)

A készülékekkel a bajba jutott állampolgárokon igyekeznek segíteni. Minden tisztességes győrinek kötelessége a készülékeket a rongálástól megóvni. Megemlítjük azt is, hogy az önkéntes rendőrök, nyugdíjas rendőrök és a szolgálatban lévő rendőrök is figyelik a készülékeket. Rongálóit a legszigorúbban büntetik. Mi azt javasoljuk, hogy a lakóbizottságok vállalják megőrzésüket.” Imre Béla ( Kisalföld, 1974. 07. 19.)

Segélyhívó a Szarvas utca és a Stromfeld utca sarkán 1985-ben

1974. július 31-én, 17 óra 15 perckor kapcsolták be a segélyhívó készülékeket.

Az első hat napban közel harminc segélyhívás futott be a központba. Nézzünk néhány esetet a Kisalföld napilap 1974. augusztus 6-i számából:

„Az eltelt idő óta mintegy 30 alkalommal szólalt meg a Győri városi és járási Rendőrkapitányságon a jelzés. A hívók perceken belül megkapták a kért segítséget; rendőrt, mentőt, orvost.

Akadnak azonban, akik játékszernek tekintik, különösen a Márvány étterem, a Karmelita templom, valamint a révfalui Kovács – vendéglő előtti készülékről számos „vakhívás” érkezett.

Szombaton meglátogattuk a rendőrségen a segítségkérő ­készülékek központját. Magyar Balázs rendőrőrmester vette a hívásokat és azonnal intézkedett. Délben az Ifjúság körútról kérték sürgősen a mentőket. Egy idős férfi rosszul lett. Később a győr – szabadhegyi Kakas vendéglő elől kértek segítséget. Garázdák verekedtek. A rendőrjárőr perceken belül a helyszínen volt és rendet teremtett.
A késő délutáni órákban újból az Ifjúság körútról jelentkezett egy férfi. Felesége rosszul volt, az ügyeletes orvos kiküldését kérte. Egy órán belül újra jelentkezett, s megköszönte a segítséget; az orvos a hívás után hamarosan a betegnél volt. Este 8 óra körül a József Attila utcai készülék központi gombján gyulladt ki a fény és búgott a készülék. Magyar őrmester vette fel a kagylót. Megszeppent hang mondta: „Nem hittem, hogy működik. Ne haragudjanak, hogy kipróbáltam.”

Segélyhívó a József Attila utcában, az iskola előtt

Később a Bokányi Dezső utcai készülék jelzett. Egy fiatalember izgatottan mondta, hogy felesége kisbabát vár, rosszul érzi magát. Mentőre volna szükség. A válasz megnyugtató. Az ügyeletes telefonon azonnal hívta a mentőket, s máris indult a fehér kocsi a segítséggel.

Éjjel a Mátyás térről érkezett jelzés. Borízű hang mondta az alábbiakat: „A Mátyás étterem teraszán huligánok ütik egymást!” Azonnal indult a járőrkocsi. A krónikás is velük tartott. A rendőrség által már jól ismert két huligán verekedett. Társaik biztatták őket. Az ingyencirkusznak hamar vége szakadt, a rendőrök mindkettőjüket előállították.” Imre Béla

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

négy × egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját