Ágyúk a győri várfal tövében


1959. áprilisában nyolc darab, 1860 körül készült ágyúcsövet helyeztek el a győri vársétányon.

A Kisalföld napilap, 1959. április 29-i számából.

Nyolc ágyú a győri rábaparton – Nyolc régi ágyú, illetve ágyúcső hever a győri rábaparton, a Bástya-múzeum előtt. Napok óta nagy érdeklődéssel nézik a járókelők. A kíváncsibbak a part menti földmunkák helyén is körülnéznek, ahol az István király-szobrot helyezik majd el. Talán onnan kerültek elő az ágyúcsövek? De egyharmad részük még csak nem is földes, rozsdás, hanem teljesen sima. Honnan áshatták ki őket? Felhívtuk a Városi Múzeumot, ahol Czigány Béla muzeológustól a következő felvilágosítást kaptuk: *Ez a nyolc ágyú és a hozzájuk tartozó láncok a kismegyeri francia emlékmű kerítését alkották. Az emlékmű kerítésének átalakítása  következtében ez a nyolc ágyú ott fölöslegessé vált, és most a győri várnál helyezik el.*”

Tereprendezés 1959-ben

Az ágyúcsöveket az 1860-as években Bécsben készítették.

A Vársétány 1966-ban (Fotó: Reismann Marian)

 

Ágyúk a várfal tövében 1978

 

Címkék: , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

hat + három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját