Üzletsor a Köztelek utcában


1959-ben készült el a Köztelek utcában az az üzletsor amely a Győr-szigeti új lakótelepet hivatott kiszolgálni.

Harmati János és Szaktilla Imre (GYŐRITERV) tervei alapján 1956-ban kezdődött meg a Kígyó utcai lakótelep építése Győr-Szigetben.

A Kígyó utca a szanálás előtt (Kép: Győri Foto Club)

1957 végén költöztek az első lakók, majd 1959-re megépült a Köztelek utca 4-10. sz. házsor is, földszintjén az üzletekkel.

A Köztelek utca 4-10. sz. házak 1959-ben

Elsőként a Húsbolt nyílt meg 1959. február 6-án, majd a Kabay János gyógyszertár február 21-én.

„Az új gyógyszertár azt a célt szolgálja, hogy a külterület lakóinak ne kelljen gyógyszerért a belvárosba járniuk. A tervek szerint ez lesz Győr második éjjel-nappalos patikája, s részben tehermentesíti a Lenin úti túlzsúfolt éjjel-nappalos patikát.
Az új gyógyszertárnak két érdekessége lesz. Az egyik, hogy csupa fiatal dolgozik majd benne, beleértve a gyógyszertárvezetőt: Józsa Lajost is. A másik, érdekessége, hogy a patikának nem száma, hanem neve lesz: Kabay Jánosnak, a nagy magyar gyógyszerésznek a nevét veszi fel. Kabay János állította elő a mákszalmából a gyógyszerészek nélkülözhetetlen hatóanyagát: a morfint, amelyet addig külföldről kellett behozni.”
(Kisalföld, 1959. 02. 05.)

A gyógyszertár felszerelése (Kisalföld, 1959. 02. 05.)

„Bensőséges ünnepséggel avatták fel és adták át rendeltetésének szombaton délelőtt Győrött, a Kígyó utcai lakóháztömbben létesített új gyógyszertárat. Az avató ünnepség egyúttal névadó ünnepség is volt: Kabay Jánosról, a legnagyobb magyar gyógyszerészről nevezték el az új patikát.” (Kisalföld, 1959. 02. 22.)

A következő szolgáltató egység, a Női-férfi fodrászat 1959. április 11-én nyílt meg.

„Modern, új fodrászüzletet kapott Győr a Kígyó utcai lakótelepen

Hírt adtunk arról, hogy szombaton Győrött a Köztelek utcában, Kígyó utcai lakótelep és környéke lakói számára a fodrászszövetkezet mintaszerűen felszerelt fodrászüzletet nyitott meg.
Az új fodrászüzletben tegnap délután már megkezdődött a munka. Az üzletben tíz fodrász és tanuló szolgálja ki a vendégeket. Szépen berendezett előteréből női és férfi fodrászműhely nyílik.
Gázfűtéses kályha szolgáltatja állandóan a melegvizet. Az új fodrászüzlet 80 ezer forintos beruházással létesült.”
(Kisalföld, 1959. 04. 14.)

A Köztelek utca a ’60-as években

Utolsónak az élelmiszerbolt nyílt meg

„A Kígyó utcai épülettömbben épülő élelmiszerbolt félig lesz önkiszolgáló. A vásárlók nem maguk emelik le az árut a polcokról, hanem minden osztályon lesz egy árusító. Az első vásárlásnál kap a vevő egy blokkot, és az ezutáni vásárlásokat is erre jegyzik fel, majd a pénztárnál a blokk alapján fizet.” (Kisalföld, 1958. 09. 21.)

Üzletsor a Köztelek utcában, kb. 1960.

„A Kígyó utcában az új lakótelep egyik háztömbjének földszintjén hamarosan megnyílik egy félig önkiszolgáló élelmiszerbolt.” (Kisalföld, 1959. 05. 28.)

A Fodrászat és a gyógyszertár az 1960-as évek elején

Az üzletsor az 1980-as években

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Nagy Zoltán
    2021-08-11 at 19:32

    A Köztelek utca 3/d-be vittek haza a kórházból újszülöttként 1971-ben, s laktam ott 1981-ig. Így megdobogtatta a szívemet a bejegyzés.

Szólj hozzá!

20 + tíz =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját