Győr – Sziget, Szent Rókus plébániatemplom


Az, hogy a szigetieknek templomuk épülhetett az 1707-es pestisjárvány után megkezdett gyűjtésnek, illetve Lipp József gazdag polgárnak köszönhető.

A városrész fekvése mély, sokat szenvedett az árvizektől. A hatalmas kolera-, pestisjárványok megtizedelték a lakosságot, amely Istenhez fordult, és a mai templom helyén Szent Rozáliához címzett kápolnát épített. A győri püspök és az esztergomi érsek engedélyével ezerhétszáztízben tették le a templom alapkövét, 1712-ben szentelték fel  Szent Rókus  és Szent Sebestyén tiszteletére. 1880 körül átépítették. A gazdagon díszített oltárokon, különösen a főoltáron szentek aranyozott szobrai állnak. A főoltár retabulumának oromzatán a Szentháromság szobor ábrázolása látható. A két pár korinthoszi oszlop között Szent Sebestyén és Szent Rókus fogja közre az oltárképet, melynek felső harmadában Magyarország Nagyasszonyát, az alsó régióban szentek csoportját festette meg a művész. Az egyik mellékoltár képén Xavéri Szent Ferencet veszik körül a járványtól szenvedők, a másikon Borromei Szent Károly bíborosi ornátusban imádkozik a városért, egy feszület előtt.

A szigeti templom (képeslap 1910 körül)
A szigeti templom 1930-ban (Dobos fotó)
A szigeti templom az ’50-es években
A szigeti templom a ’80-as évek végén

„Az évszázadok alatt sok mindennel gyarapodott, sok minden változott a belső kialakításában barokk épületben – például kétszáz éve restaurálták, száz éve kívül-belül felújították –, de a három oltár és a díszes szószék ma is az eredeti állapotában látható – idézte a kezdeteket Zsebedics József győr-szigeti plébános, aki régóta kutatja az építkezés, a plébánia és a templom történetét.”

Felhasznált irodalom: Templom.hu és kisalföld.hu

Címkék: , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Lengyel Barbara
    2021-06-18 at 09:39

    Z
    T.Gyot Szigeti Plebania !

Szólj hozzá!

egy + 9 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját