MHSZ gépjárműiskola


1974. november 15-én adták át a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) új gépjárműiskoláját Győr-Szabadhegyen a Somogyi Imre (1975-től Jereváni út 42.) út 44. szám alatt.

A gépjárműiskola terveit Ujváry Rudolf építészmérnök készítette a Győr – Sopron megyei Tanácsi Tervező Vállalatnál.

A gépjárműiskola helyszínrajza (Győr Város Levéltára / Műszaki Levéltár)
A gépjárműiskola helyszínrajz – adatok (Győr Város Levéltára / Műszaki Levéltár

A Kisalföld napilap, 1974. november 16-i száma így írt:

„Átadták az MHSZ gépjárműiskoláját Győrben

Jövőre 3000 fiatalt képez

Bensőséges ünnepség volt tegnap délelőtt a Magyar Honvédelmi Szövetség győri szervezeténél. Átadták rendeltetésének az új győri gépjárművezetői iskolát.

Jelentős állomáshoz érkezett megyénkben az MHSZ-ben folyó gépjárművezetői képzés. Olyan korszerű iskola készült el, amely a technika jelenlegi állása mellett hazai viszonylatban kényelem és korszerűség tekintetében mindent tud. A korszerű követelmények nyomán 1975-ben a sorköteles és az amatőr gépjárművezetőképzés meghaladja Győrött a 3000-es létszámot, ami több, mint négyszerese az 1972-es létszámnak.

A győri MHSZ gépjárműiskola jól képzett szakembergárdája sokat tett azért, hogy a sorkötelesek felkészültsége megfeleljen a fegyveres erők egyre fokozódó igényének, és egyben eredményesen szolgálja népgazdaságunk ez irányú szakemberszükségletének kielégítését. 

Dr. György Ernő a megyei tanács vb-titkára adta át rendeltetésének az új létesítményt. A szalagátvágást követően a vendégeknek Rajna Ervin, a gépjárműiskola vezetője bemutatta a korszerűen felszerelt tantermeket és a gyakorlati oktatáshoz szükséges modern műhelyeket. Az ünnepségen Kiss Lajos vezérőrnagy, az MHSZ főtitkára az építőknek kitüntetéseket adott át.”

MHSZ gépjárműiskola déli homlokzat 1974 (Győri tanácsi építő kiadvány)
MHSZ gépjárműiskola lépcsőház 1974 (Győri tanácsi építő kiadvány)
MHSZ gépjárműiskola a ’70-es évek vége felé

Az új MHSZ- épületben a Győr Városi Modellező Klub  is minden igényt kielégítő műhelyt kapott.

MHSZ repülőmodellezők, 1980 (Fotó: Matusz Károly)

A rendszerváltás után, az MHSZ megszűntével is gépjárművezető oktatás folyik az épületben.

Az épület 1990 körül

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenhárom − nyolc =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját