A Tárogató utcai lakótelep


1989. január elején egy új, a Tárogató utcában felépülő lakótelep tervét hagyta jóvá Győrött a városi tanács végrehajtó bizottsága.

Szabadhegyen a Tárogató u. – Vándor u. – József Attila u. – Gyopár utca által határolt, családi házakkal körülvett területen az OTP építtetett lakásokat.

A leendő lakótelep helye 1988-ban

Lakossági fórumokon elhangzott észrevételek miatt változtattak az eredeti terveken, az ugyanis sűrűbb beépítéssel számolt, s ez erősen „kilógott” volna a családi házas környezetből.

A Tárogató utcai új lakótelepen végül is 169 helyett 150 lakás épült, ebből huszonkettő tetőtérben. A lakások új típusú házgyári panelekből készültek. A földszinten lévő lakások előtti zöldterületet (előkertet) a lakásokhoz rendelték, és azok kizárólagos használatát, gondozását elkerítéssel, közvetlenül a lakásokból való megközelítéssel biztosították.

A Tárogató utcai lakótelep építése a Nyerges utcáról

Épült 46 épület alatti garázs és 61 parkoló. A lakások 35—84 négyzetméteresek.

A Lovas utca 7-9. az udvar felől

1991. nyarán költeztek be az első lakók az új lakótelepre.

A Kisalföld napilap 1991. május 29-i számából:

” Júliusban költözés

Másfél száz lakás épül Szabadhegyen

Győr-Szabadhegyen, a Tárogató utcai építkezésen Ladocsi Józseftől, a GYÁÉV Otthon Kft. építésvezetőjétől kaptuk a következő információkat.

– Jelenleg itt van Győr legnagyobb arányú lakásépítkezése. Az egymással szembe fordított nagy „C” betűket formázó két „bokor”, vagyis öt tömb épül. Ezekben összesen 150 lakást alakítunk ki. A 38 négyzetméteres alapterületű garzonoktól a 84 négyzetméteres alapú háromszobásokig többféle lakástípus várja a nyári beköltözőket. A bokrok és tömbök alsó szintjein garázsokat és közös helyiségeket alakítottunk ki, föléjük kettő és három lakásszintet emeltünk, majd mindezeket magas tetős fedéssel láttuk el. Minden egyes lakástulajdonos a saját mérőórájáról olvashatja majd le, hogy mennyi ivóvizet és meleg vizet fogyasztott. A helyiségeket radiátorok melegítik a fűtési szezonban, a központi fűtés pedig közös tulajdonú, gáztüzelésű kazánokról történik.

A Lovas utca 2-4-6. sz. ház (D tömb) építése

-A falak nem betonpanelekből, hanem téglákból készültek?

– Valóban nem betonpanelek, hanem úgynevezett Rops M 30 márkanevű elemsorok alkotják a falakat. A Győrfal nevet kapott téglafal-paneljeinket a német SÜBA cégtől szerzett know-how alapján, 1988-ban kezdtük gyártani. Ezen épületelem-rendszerünk lényege: a betonkeretes téglafalelemeinket a „házgyárban” 90 centistől 6 méter 60 centis hosszúságig, 30 centiméteres osztásokkal, 240 milliméteres vastagságokban készítjük, ezért ezekből sokféle épületvariáció alakítható ki.

-Ezek az elemek mennyire megbízhatók?

– A leendő lakók megnyugtatására közölhetem: a Győrfal már a nemrég még NSZK-nak nevezett Németországban is elismert épületelemmé vált. A GYÁÉV által München közelében most épített sarokházak Győrből kiszállított falelemei a rendkívül szigorú DIN-szabványoknak is megfelelnek.

A Lovas utca – Vándor utca udvari rész tereprendezás előtt

– A tetőszerkezet fából készült?

– A Gang-Nail rendszerű födémszerkezeteket tényleg fából, ugyancsak a házgyár területén alakítjuk ki. A magastetős családi házakhoz is alkalmas elemeket a helyszínre kiszállítva, az épülő házak tetején, így itt is az ácsaink állítják össze. Amint látható, a tetők kiképzései változatosak, belőlük tetőtérlakások ablakai is kialakíthatók.

A Tárogató utca – Nyerges utca sarokház

– A házak nem éppen egyformák. Miért?

– A korábban épült lakótelepek sokat kritizált sivár uniformizálását feloldandó, a tervezők újítottak. Érdekesek például az ívben hajló falú, C betűt utánzó épületeink. De nemcsak ez az újdonság. Akadnak – mint például az általunk D tömbként nevezett épület – átlagtól eltérő, igényes kivitelű, látványos megoldású épületek is.

Az épülő D tömb (Kisalföld 1992. 03. 19.)

– Hol tartanak az építkezéssel és mikor költözhetnek be a leendő lakók?

– Az A jelű épületben már megkezdődött a műszaki átadás, és a B épületben is folyamatban van ez a művelet. Az esetleges észrevételek, hiányosságok pótlása, javítása után e két tömbbe július elején kezdődhetnek a beköltözések. A többi három épületben pedig egy-egy hónappal később rendezkedhetnek be a lakók.

Lovas utca 5-9. utolsó simítások

– A költözködéseket gátló árkok, földkupacok mikorra tűnnek el?

– A lakások műszaki átadásával egy időben készítjük elő a közműveket, építjük a házak közötti utakat és a járdákat is – ígérte Ladocsi József. „

A Nyerges utca 1-3

„Új utca Győr-Szabadhegyen

A győri polgármesteri hivatal közigazgatási osztálya tájékoztatja a város lakosságát, hogy a közgyűlés döntése értelmében 1991. június 20-tól Győr-Szabadhegyen, a Tárogató utcai lakótelepen megnyíló új utca neve: Lovas utca”

A Lovas utca a Nyerges utca felől

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

négy × 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját